Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

Menu Menu
 • 0
  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  Hier vind je een overzicht van je gekozen bouwstenen

  Info

  Openingstijden:

  maandag – vrijdag, van 09:00-17:30
  zaterdag, van 10:00-17:00

  Dwars door de Himalaya

  Himalaya overland Tibet - Nepal

  Dwars door de Himalaya
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
  Reisschema: Lhasa (Tibet) - Kathmandu (Nepal)
  Reisduur: 10 dagen / 9 nachten
  Reissom: € 1358,- p.p. bij 2 personen (groepsjoin-in, min 4/max 15 pers.)
  Startdata join-in Lhasa zie onderaan de pagina
  € 2215,- p.p. bij 2 personen (individuele reis)

  Een klassieke overland route van Lhasa naar Kathmandu: op deze tiendaagse trip reis je met een Engelssprekende gids, individueel (óf in klein internationaal gezelschap) over de legendarische Friendship Highway dwars door de Himalaya. Je staat oog in oog met Mount Everest, ziet mysterieuze kloosters met biddende Tibetaanse monniken en het vrije pelgrimsgevoel reist - en stijgt - met je mee.

  Je acclimatiseert eerst in het diep-boeddhistische Lhasa op 3600 m. De stad verlatend, start het 'off the road' gevoel pas echt. Je rijdt door ruig, onherbergzaam landschap onder een vaak strakblauwe lucht. Om je heen zijn altijd de bergtoppen van de Himalaya. Aan het einde van de trip bereik je de grootste reus ter wereld: de Mount Everest. Een hike naar het basiskamp, is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je trip. Daarna passeer je nog enkele hoge bergpassen, voor je afdaalt richting de groene omgeving met de grens met Nepal. Je merkt dat je lichaam weer happy wordt als je de 'normale' hoogtes bereikt. Over de Friendship Bridge kom je bij de grenspost Kodari. Kijk nog één keer om naar de gekleurde gebedsvlaggetjes, een nieuw land en een nieuw avontuur liggen voor je. Vraag deze bouwsteen aan met ons aanvraagformulier.

  NB: Vanwege de aardbeving in Nepal van 25 april 2015 kunnen we deze bouwsteen alleen in aangepaste vorm aanbieden. Aangezien de weg bij de grens met Nepal afgesloten is, reis je na Everest basecamp terug naar Lhasa en dien je een extra vlucht te nemen naar Kathmandu (niet inbegrepen).

  Overnachten: 9 nachten in (zeer) eenvoudige hotels en Tibetaanse guesthouses
  Excursie: dagexcursies met chauffeur en Engelssprekende gids naar Lhasa, bezoek aan Potala Paleis
  Transport: transfer Lhasa airport – hotel – Gyantse – Shigatse – Sakya – Rombuk – grens met Nepal, grens – Kathmandu per auto of minibus
  Maaltijden: geen
  Overig: alle permits en Everst fee
  • maaltijden

  • overige entreegelden (ca. € 100,- p.p.)

  • transfer van hotel naar airport

  • fooien

  tibet bharkor lhasaDag 1 – Lhasa, aankomst, je slaapt op 3600 m.

  Voordat je landt op het vliegveld van Lhasa zie je onder je overal de uitgestrekte Himalaya toppen. Nadat je je bagage van de band hebt gehaald word je verwelkomd door onze lokale agent en naar Lhasa gebracht. Het is een rit van ongeveer anderhalf uur langs kleine dorpjes, uitgestrekte vlaktes en grillige rotspartijen. De eerste gebedsvlaggetjes zie je al wapperen langs de kant van de weg. Ze luiden als het ware het begin van je bezoek aan Tibet in…

  Lhasa is met 3600 meter hoogte het laagste punt in Tibet. De helft van de reizigers heeft bij aankomst al snel hoofdpijn; doe rustig aan en drink veel water, zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte verschijnselen verminderen. Je hotel ligt in het centrum. Wandel nog wat of strijk neer in het gezellige restaurant Dunya, naast je hotel.

  tibet prostreren lhasaDag 2 Lhasa, sightseeing

  Vaak slaap je de eerste nacht onrustig en heb je toch wat last van hoofdpijn of ben je moe. Het is dus belangrijk om rustig aan te doen en je niet te veel in te spannen. Om deze reden beklim je vandaag nog niet de enorme trappen van het Potala Paleis, maar bezoek je in Lhasa Drepung en Sera Monastery (entree samen is € 10,-); scholen voor Tibetaanse monniken in wording, die net buiten Lhasa liggen. Drepung ligt ‘opgestapeld’ tegen de Gambo Utse berg. Het was ooit het grootste en rijkste klooster ter wereld met in de gloriedagen bijna 10.000 (!) monniken.

  Bij het Sera Monastery leeft nog de traditie van de ‘afternoon debating session’, waarbij monniken van het filosofie-college met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis die je nergens anders ter wereld ziet. Ze doen dit vanaf 15.00 uur. Zodra je uitstapt hoor je wellicht al het eerste geroezemoes, wat – zodra je de tuin binnenstapt – aanzwelt tot een luide kakofonie van gepassioneerde discussies over geloof, Boeddhisme en andere levensvraagstukken.

  Let op: boek je deze Himalaya overland bouwsteen individueel, dan bezoek je het Potala Paleis en Drepung óf Sera klooster op één dag. Eventueel kun je dan een van deze twee kloosters in je vrije tijd bezoeken. Loop daarvoor het kantoor van onze lokale agent binnen.

  tibet lhasa potalaDag 3 – Lhasa, Potala Paleis

  Vandaag word je weer opgehaald en staat hét hoogtepunt van Lhasa zelf op het programma. Sinds een tijdje is een reservering nodig om het Potala Paleis te bezoeken, je kunt er niet zomaar meer in. Onze agent heeft de entreebewijzen al opgehaald waarop staat hoe laat je naar binnen mag. Hier hangt de dagindeling van af.

  Bij het naar binnen gaan moet je altijd nog de entree betalen, van ca. Y 100,-. Het Potala stamt uit 1600 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats (in de winter) van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft door de annexatie van Tibet aan China (China erkent hem niet als leider), is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk en je hebt een uur de tijd om een beeld te krijgen en een aantal van de kamers, tempels, tombes en kapellen te bekijken. Er gelden veel regels binnen. Foto’s maken is taboe, maar het blijft een betoverende ervaring.

  tibet sera monniken debat

  Debatteren in de tuin van Sera Monastery

  Daarna bezoek je de Jokhang Tempel (entree Y 85,-); het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Het is een bizar gezicht ze langs de desolate wegen van Tibet meter voor meter te zien afleggen. Binnen in de tempel is het vredig stil en komt de geur van de yakboterkaarsen je tegemoet. Op het dak heb je een fantastisch uitzicht op de stad en het hoog boven de stad uitrijzende Potala.

  Het levendige stratenblok rond de Jokhang heet de Bharkhor, een 800 meter lange pelgrimsroute. Eenmaal aangekomen in Lhasa lopen of prosteren pelgrims hier eindeloze rondes (kora) met de wijzers van de klok mee. Dit heilige circuit is tegelijk een bazaar zodat de Tibetanen tijdens het bidden inkopen kunnen doen.

  Himalaya overland jeepDag 4 – Lhasa, verblijf

  Vandaag plannen we niets in. Je hebt alle tijd om zelf op pad te gaan en het mystieke Lhasa nog meer op je in te laten werken. De religieuze rituelen van de pelgrims blijven fascineren.

  Ga je liever nog actief op pad, dan kun je ter plekke een tour boeken naar het Ganden Monastery. Dit ligt op 35 km buiten Lhasa op een dramatische plek bovenop een klif en is de basis van de Gelukpa sekte van het Tibetaanse boeddhisme. De monniken dragen gele of zwarte kappen. Tijdens de rondgang of kora van Ganden heb je uitzicht over de Kyichu Vallei en de besneeuwde toppen in de verte.

  tibet yamdrok tso meerDag 5 – Lhasa – Gyantse (begin Himalaya overland route)

  Reistijd: 8 uur, je slaapt op 3980 m.

  Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van slechts 260 km over een goede weg. Je hobbelt verder en onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Op de pas (4795 meter – 82 km buiten Lhasa) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer). Dit enorm hooggelegen meer is één van de vier heilige meren van Tibet en heeft de vorm van een schorpioen.

  Je luncht onderweg en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5045 meter. Hier zie je de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers van boven de 7000 meter hoogte. Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3950 m.). Je verblijft er in een hotel aan de hoofdstraat, dus je kunt gemakkelijk de omgeving verkennen.

  tibet qyantseDag 6 – Gyantse – Shigatse

  Reistijd: 1,5 uur, 100 km, je slaapt op 3840 m.

  Gyantse – de op twee na grootste stad van Tibet – was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China. De zanderige hoofdstraat leidt naar het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa (entree € 5,-) in het oude gedeelte van het stadje. De Kumbum Stupa (= “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet. Doe wel een beetje rustig als je de stupa beklimt, de hoogte zorgt daar vanzelf voor.

  ’s Middags rijd je naar de op een na grootste stad van Tibet: Shigatse. Je slaapt in een comfortabel hotel midden in de stad en ’s avonds eet je in een van de vele restaurantjes. Probeer eens een yakburger of momo’s; tibetaanse deeghapjes gevuld met allerlei lekkers…

  tibet tibetaanse vrouwDag 7 – Shigatse – Sakya

  Reistijd: 3 uur, 200 km, je slaapt op 4280 m.

  Met zo’n 40.000 inwoners, is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maytreia stelt de toekomstige boeddha voor. Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids (entree € 6,-). Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend.

  Vervolgens maak je een bijzonder mooie tocht naar Sakya. Daar overnacht je in een eenvoudig hotel en heb je in de namiddag nog tijd om rond te lopen. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste monasteries van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

  Himalaya overland nomadenDag 8 – Sakya – Rombuk

  Reistijd: 6 tot 7 uur, 250 km, je slaapt op 4900 m.

  Vanochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa (entree € 4,50). Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht.

  Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Vanaf hier zijn de hotels ook niet meer dan ´basic´: geen douches en toiletten meer op de kamer. Bij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld. Het Everest Guesthouse ligt ernaast en hier breng je de nacht door in een zeer eenvoudige kamer, zonder wc of douche. Verwacht dus geen luxe, wel een hoop gezelligheid als je ’s avonds in het restaurantje je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur.

  tibet everest basecampDag 9 – Rombuk – Everest Base Camp – Lao Tingri

  Reistijd: 4 uur, 160 km, je slaapt op 4340 m.

  Zet je schrap, dit wordt wellicht een zware – maar onvergetelijke ochtend. Vandaag bezoek je het Mount Everest Basecamp (5200 meter hoog). De Mount Everest – Quomolangma in het Tibetaans, is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Hier verzamelen zich tussen juli en september de die-hards van de wereld, voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen zal je bewondering voor de echte klimmers tot Everest hoogte doen stijgen. Als je niet wil of kan lopen pak je gewoon een busje, geen probleem.

  ’s Middags rijd je verder door een onverhard en verlaten landschap. Je slaapt vervolgens in Lao Tingri, een klein dorp met veel paarden. Hier vandaan heb je een uitzicht over de witte pieken van de achtduizenders Makalu, Lhotse, Everest, Cho Oyu en Shishapangma.

  nepal tibet landscapeDag 10 – Lao Tingri – Zhangmu – Kodari (grens Nepal) – Kathmandu

  Reistijd: 8 uur, 180 km, je slaapt op 1300 m.

  De volgende dag rijd je naar Zhangmu, de grensplaats bij Nepal. Je passeert de laatste twee hoge bergpassen, de La Lung pas en Tong La pas, beiden op ruim 5000 meter hoogte. Kijk nog één keer terug voor een laatste, spectaculair uitzicht op de Himalaya voordat je het Tibetaanse plateau verlaat. Ineens wordt alles groen en zie je in de verte een aantal watervallen.

  De grensformaliteiten kunnen enige tijd in beslag nemen, het is en blijft een andere wereld. Je rijdt nog door een stukje niemandsland tot aan de Friendship Bridge en neemt dan afscheid van chauffeur en gids. Hier steek je de brug over naar Kodari, de Nepalese grenspost. Met een door ons gereserveerde transfer rijd je door naar het einde van de overland route: Kathmandu. De rit duurt ongeveer 5 uur. Hier kunnen de veters los, schoenen uit en pak je een heerlijke warme douche. Kathmandu leent zich perfect om even helemaal bij te komen.

  Vertrekdata van ‘Dwars door de Himalaya’ groeps join-in in 2016

  Minimum aantal deelnemers: 4 personen

  Maximum aantal deelnemers: 15 personen

  Voor de volgende data is de route aangepast vanwege de gevolgen van de aardbeving in Nepal. De route wordt dan Lhasa – Gyantse – Sakya/Shegar – Everest – Shigatse – Lhasa. Vervolgens kun je kiezen om naar Chengdu terug te vliegen, of naar Kathmandu (deze vluchten zijn niet inbegrepen).
  April: 21
  Mei: 5, 19, 26
  Juni: 15, 29
  Juli: 14, 28

  Vooralsnog kunnen we onderstaande data nog niet reserveren. Later in het jaar volgt er meer info:
  Augustus: 4, 18
  September: 1, 15, 29
  Oktober: 13, 27

  Bij de join-in versie van deze bouwsteen regelen we een groepspermit. Hieraan zitten beperkingen en dien je met de groep dezelfde vlucht vanuit Chengdu (west China) te nemen. We regelen deze ochtendvlucht uiteraard graag voor je met een overnachting in Chengdu vooraf. De kosten van deze vlucht, eventuele transfers en overnachting in Chengdu zijn niet inbegrepen in de bouwsteen.

  Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

  Individuele reis - Dwars door de Himalaya

  Reissom: € 2215,- p.p. bij 2 pers.
  Inbegrepen: Individuele reis Dwars door de Himalaya, zonder vaste vertrekdatum

  Deze reis is inclusief 9 nachten in (zeer) eenvoudige hotels en Tibetaanse guesthouses, dagexcursies met chauffeur en Engelssprekende gids naar Lhasa (bezoek aan het Potala Paleis, Drepung of Sera klooster en Jokhang tempel), onderweg bezoek aan verschillende kloosters en andere bezienswaardigheden in Gyantse, Shigatse, Sakaya, en Rombuk (inclusief alle permits, everest fee). Ook transfers Lhasa airport – hotel – Gyantse – Shigatse – Sakya – Rombuk – grens met Nepal, grens – Kathmandu per auto of minibus zijn inbegrepen.

  Welke optie wil je aanvragen?

  Dwars door de Himalaya
  Individuele reis - Dwars door de Himalaya
  x