Over het dak van de wereld

Dwars door Tibet

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Lhasa – Samye – Gyantse – Shigatse - Lhasa
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: V.a. € 1118,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: mei - oktober

✓ Roadtrip langs kloosters en dorpen
✓ Tibetaanse monniken en het boeddhistische geloof
✓ Bezoek aan het Yamdrok Tso

Overnachten: 3 nachten in eenvoudige 2-persoonskamer met douche/toilet
Excursie: dagexcursies met chauffeur en Engelssprekende gids
Transport: per auto, landcruiser of minibus
Maaltijden: geen
Overig: permits
  • maaltijden

  • fooien

tibet jeep jorienDag 1 – Lhasa – Samye

Reistijd: 5 uur, 225 km, je slaapt op 3630 m.

Vandaag ga je op een van de mooiste trips ter wereld. Je verlaat Lhasa vroeg in de ochtend met een chauffeur en gids en gaat op weg naar Samye. De weg volgt de Yarlung Tsangpo rivier, ook wel de heilige Bhramaputra genoemd. Deze rivier wordt breder en breder en vormt later in India de machtige Ganges. Onderweg zie je Tibetanen in bootjes en rijd je langs indrukwekkende zandduinen.

Tibet kloostersAls de zandduinen kleiner worden rijd je verder door een woestijnachtig landschap met af en toe een teken van vruchtbaar landschap in de vorm van groene bomen in de rivierbedding.

In de middag kom je aan in Samye. Het klooster van Samye is voor toeristen opengesteld. Het klooster is rond 780 gesticht door boeddhisten om zich te bevrijden van demonen die de invoering van het boeddhisme in Tibet zouden belemmeren. Samye was het eerste klooster in Tibet waar Tibetanen tot monnik konden worden opgeleid. Binnen is de sfeer betoverend door het zachte geprevel van monniken en de brandende kaarsen gemaakt van yakboter…

Je overnacht in Samye in een guesthouse met eenvoudige voorzieningen.

tibet on the roadDag 2 – Samye – Gyantse

Reistijd: 7 tot 8 uur, 430 km, je slaapt op 3980 m.

Vandaag reis je verder naar Gyantse. Ben je de brug over de Yarlung Tsangpo eenmaal over, dan verandert de onverharde weg in een goed geasfalteerde weg. Onderweg zie je enkele bijzondere boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Het is een lange klim naar boven, maar het uitzicht maakt alles goed.

Op de pas, 4.990 meter hoog en op 82 km van Lhasa, heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer).

tibet yamdrok jordiDit enorm hooggelegen meer op 4.480 m. is één van de vier heilige meren van Tibet en heeft de vorm van een schorpioen. Uiteraard ontbreken op deze pas de gebedsvlaggen niet en kun je er zelf ook een paar ophangen. Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ´wild west´dorpen die je onderweg passeert en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5.045 meter. Je ziet er de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van ruim 7000 meter hoogte.
Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3.950 meter). Je verblijft er in een kamer met eigen douche/toilet. Als je zin hebt loop dan nog even het stadje in. Het oude deel nabij het klooster lijkt een terugblik in het verleden.
Gyantse was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China. ’s Morgens bezoek je het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa. De Kumbum Stupa (= “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet.

tibet klooster shigatse tahsillunDag 3 – Gyantse – Shigatse

Reistijd: 1,5 uur, 100 km, je slaapt op 3840 m.

In het fort, Gyantse Dzong, hielden de Engelsen onder aanvoering van de gevreesde Younghusband, honderden Tibetanen gevangen. Het is een stevige klim, maar boven gekomen is er een magnifiek uitzicht, wat de moeite meer dan waard maakt. Beneden zie je het dorp liggen.

De afdaling gaat snel en nadat je geluncht hebt en in het hotel je spullen gepakt, vertrek je ’s middags door de Nyangchu vallei naar Tibet’s tweedegrootste stad, Shigatse.

tibet shigatse monnikDag 4 Shigatse – Lhasa

Reistijd: 6 uur, 280 km, je slaapt op 3600 m.

Shigatse, met zo’n 40.000 inwoners, ligt op 3840 meter hoogte. Het is de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maytreia stelt de toekomstige boeddha voor.

Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids. Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend.

tibet glurende tibetanenOver de inmiddels goed geasfalteerde Friendship highway reis je in de middag terug naar Lhasa. Bij aankomst eindigt deze bouwsteen. Houdt, omdat de meeste vluchten ’s morgens uit Lhasa vertrekken, rekening met een extra overnachting die nodig is in Lhasa, voor je verder kunt reizen.

Het is mogelijk om vanuit Shigatse aansluitend naar Tibet’s mooiste meer te gaan, je hoeft dan niet eerst terug naar Lhasa. Dit noordelijk gelegen meer is het hoogste heilige meer van Tibet en het diepblauwe water tekent prachtig af tegen de witte toppen van de bergketen.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...