Overland naar Everest

Uitzichtpunt Mount Everest

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Lhasa – Gyantse – Sakya – Rombuk – uitzichtpunt Mount Everest – Shigatse - Lhasa
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: V.a. € 1526,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: mei - oktober

✓ Bezoek aan de Mount Everest
✓ Aanschouw de berg vanaf het uitzichtspunt in Rongbuk
✓ Reis over bergpassen van 5000 meter
✓ Overnachtingen in eenvoudig guesthouses

Overnachten: 4 nachten in 2-persoonskamer met douche/toilet
Excursie:: dagexcursies met chauffeur en Engelssprekende gids
Transport: per auto, landcruiser of minibus
Maaltijden: geen
Overig: permits en Everest park fee
  • maaltijden

  • entrees (ongeveer € 15,-)

  • fooien

tibet jeep jorienDag 1 – Lhasa – Gyantse

Reistijd: 8 uur, 260 km, je slaapt op 3980 meter

Vandaag vertrek je uit Lhasa voor de trip van je leven. Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van slechts 260 km over een inmiddels goed geasfalteerde Friendship Highway. Onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen en nomaden die met hun yaks rondtrekken.
Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Op de pas (4795 meter – 82 km buiten Lhasa) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer). Dit enorm hooggelegen, schorpioenvormige meer (4488 meter) is één van de vier heilige meren van Tibet.

tibet yamdrok tsoUiteraard ontbreken op deze pas de gebedsvlaggen niet en kun je er zelf ook een paar ophangen. Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ‘wild west’ dorpen die je onderweg passeert en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5045 meter. Je ziet er de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van 7000 meter en hoger.
Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3950 meter). Gyantse was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China.
Je verblijft er in een kamer met eigen douche/toilet. Het hotelletje ligt aan de hoofdstraat, als je zin hebt loop dan nog even het stadje in en bekijk het klooster en het fort aan de buitenkant. De 250 meter hoogteverschil met Lhasa voel je meestal toch wel.

tibet lunchen gyantseDag 2 – Gyantse – Sakya

Reistijd: 5 uur, 285 km, je slaapt op 4280 m.

’s Morgens bezoek je het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa (entree € 4,-) in het oude gedeelte van het stadje. De Kumbum Stupa (= “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet. Doe wel een beetje rustig als je de stupa beklimt, de hoogte zorgt daar vanzelf voor.
Vervolgens maak je een bijzonder mooie tocht naar Sakya. Daar overnacht je in een eenvoudig hotel en heb je in de namiddag nog tijd om rond te lopen. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste kloosters van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

tibet sakya monks

Monniken in Sakya

Dag 3 – Sakya – Rombuk

Reistijd: 6 tot 7 uur, 250 km, je slaapt op 4900 m.

Vanochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa (entree € 4,50). Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht. Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Hier en daar zie je een herder met zijn yaks, die op de hellingen staan te grazen.

tibet mount everestBij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld.

Het guesthouse ligt ernaast en hier breng je de nacht door in een eenvoudige kamer met gedeeld sanitair. Verwacht dus geen luxe, wel gezelligheid als je ’s avonds in het restaurant je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur. Tevens heb je vanaf het terras uitzicht op de Everest.

tibet hike everest basecampDag 4 – Hike naar Everest – Shigatse

Reistijd: 6 tot 7 uur, 350 km, je slaapt op 3840 m.

Zet je schrap, dit wordt wellicht een zware – maar onvergetelijke ochtend. Vandaag breng je een bezoek aan het Mount Everest basecamp (5200 meter hoog). De Mount Everest – Qomolangma genaamd in het Tibetaans, is met 8852 meter de hoogste berg ter wereld. In het basiskamp verzamelen zich tussen juli en september de durfals van de wereld, voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen zal je bewondering voor de echte klimmers tot Everest hoogte doen stijgen. Als je niet wil of kan lopen neem dan het busje.

’s Middags ga je weer terug naar de bewoonde wereld. Via Shegar rijd je naar de op een na grootste stad van Tibet: Shigatse, waar je begin van de avond aankomt. Vanavond slaap je weer in een comfortabel driesterrenhotel met douche, toilet en andere faciliteiten.

kindjes everest tibetDag 5 – Shigatse – Lhasa

Reistijd: 6 uur, 280 km, je slaapt op 3600 m.

Met zo’n 40.000 inwoners, is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maytreia stelt de toekomstige boeddha voor.

Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids (entree € 5,50). Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend. In de loop van de dag rollen we Lhasa binnen, het einde van een indrukwekkende tocht door het hooggebergte van Tibet.