Terracotta leger Xi'an China kleisoldaten

Kleisoldaten op de Zijderoute

Terracotta leger Xi'an China

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Xi’an
Reisduur: 3 dagen, 2 nachten
Reissom: € 179,- p.p. bij 2 personen

Aan het einde van de Zijderoute ligt Xi’an. De meeste reizigers gaan hier heen om het Terracotta leger te bewonderen. Een zee van levensgrote kleisoldaten, paarden en koetsen die herinnert aan een lang verborgen gebleven graftombe van de eerste keizer van China. Een bijzondere plek, maar wij werden daarnaast ook verrast door de veelzijdigheid van Xi’an als voormalig handelspunt op de zijderoute. Bedrijvige wijken, Arabische invloeden (Chinezen met een keppeltje en Foe Yong Kebab) en oude ambachten vind je er nog steeds. Je ontmoet kalligraaf Mr. Zeng in zijn rommelige atelier vol schetsen en Chinese tekens. Met handen en voeten (Engelse les heeft hij nog niet gehad) laat hij je uitvoerig het oude Chinese schrijfambacht zien.
Bij aankomst in Xi'an staat je transfer klaar die je naar je hotel brengt. Je slaapt in een comfortabel hotel binnen de oude stadsgrenzen tegenover de Belltower.

Overnachten: 2 nachten in een comfortabel hotel
Excursie: bezoek aan het Terracotta leger en een ontmoeting met Mr. Zeng
Transport: transfer bij aankomst en retour vervoer naar het Terracotta leger
Maaltijden: geen
  • maaltijden

  • entreegelden: het Terracotta leger (ca. € 15,-p.p.)

  • fooien

china drum tower xianDag 1 – Xi’an, aankomst

De meeste reizigers komen ’s ochtends aan per nachttrein vanuit Beijing. Vervolgens brengt de chauffeur je naar je comfortabele hotel in de binnenstad van Xi’an. In Xi’an zijn nauwelijks kleinschalige hotels, maar wij vonden een comfortabel hotel met een goede ligging. Op loopafstand van je hotel vind je de bekende Belltower, dat als middelpunt van het centrum wordt beschouwd. Wij vonden het leuk om naast de Belltower ook de Drumtower te beklimmen en een dreun op de trom te geven. Een paar keer per dag worden er demonstraties gegeven. In de schemering heb je hier vandaan een prachtig uitzicht over de stad en de moslimwijk.

Op loopafstand ligt de moslimwijk, waar je allerlei Chinese lekkernijen kunt proeven. Dit is ook een ideale plek om een souvenir uit te zoeken.

Terracotta leger Xi'an China

Kleisoldaten in de grootste hal

Dag 2 – Terracotta leger Xi’an China en ontmoet Mr. Zeng

Vanochtend staat onze chauffeur rond 09.00 uur voor je klaar. Hij brengt je naar het opgravingsgebied van één van China’s bekendste bezienswaardigheden: het Terracotta leger. Ter plaatse betaal je zelf de entree van Y150,- (circa € 15,- per persoon).

Onze tip is om in hal drie te starten en via hal twee naar hal één te lopen. Je bewaart dan het meest indrukwekkende deel voor het laatst. Je ziet een enorme oppervlakte van duizenden kleisoldaten, koetsen en paarden die eeuwen geleden zijn gemaakt als praalgraf voor de eerste keizer van China. Je kunt vervolgens het museum bezoeken. In totaal heb je ter plaatse zo’n drie uur te besteden.

china ontmoet zeng

Beetje verlegen Mr. Zeng

Aan het begin van de middag ben je terug in de stad, waar je kalligraaf Mr. Zeng ontmoet. In zijn atelier vol tekeningen en sierlijke Chinese tekens, maakt hij stempels voor de lokale markt. Hij spreekt geen woord Engels, maar met handen en voeten steek je toch iets op van dit oude Chinese ambacht.

Als je in de middag nog tijd over hebt, kun je ervoor kiezen om te gaan fietsen over de brede stadsmuur. Deze is 12 kilometer lang en loopt in het vierkant om de binnenstad heen. De ‘south gate’ is het beste startpunt waar je voor een paar euro fietsen kunt huren.

china fietsen stadsmuur xianDag 3 – Xi’an, vertrek

Afhankelijk van je verdere reisprogramma check je uiterlijk om 12.00 uur uit. Je verlaat Xi’an en het Terracotta leger en reist verder naar de volgende bouwsteen. Heb je de tijd dan kun je via de theestad Chengdu naar de Lampionnen in Lijiang, in het zuidwesten van China.

Wil je wat meer rust in een afgelegen Tibetaans gebied, dan kun je het Labrang klooster in Xiahe bezoeken met de bouwsteen Monniken op de grasvlakte ten noordwesten van Xi’an.

Lees meer in ons reis blog over Xi’an.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...