tibet reizen verblijf lhasa

Gebedsvlaggen in de wind

Verblijf Lhasa

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Lhasa
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: V.a. € 366,- p.p. bij 2 personen

Kleurrijk, diep religieus en omgeven door de hoogste bergen ter wereld. Dat is Lhasa, de heilige stad van de Tibetanen. Op zo'n 3600 meter boven zeeniveau ligt de stad ver verwijderd van de moderne wereld en alles wat daarmee te maken heeft. Je bent aangekomen in een mysterieuze stad in een desolaat land.

Doordat je lichaam moet wennen aan de hoogte is het belangrijk deze eerste dagen erg rustig aan te doen. Riksja Tibet regelt de transfer bij aankomst en drie overnachtingen in het centrum van Lhasa. Je hebt alle tijd en vrijheid om deze betoverende stad zelf te ontdekken en je mee te laten voeren in het spirituele boeddhisme. Op de derde dag ga je met gids en chauffeur naar het indrukwekkende Potala Paleis - voormalig verblijf van de Dalai Lama - én naar een van de mooiste kloosters in de buurt van Lhasa. Een mooie start van je reis...

Bouwsteen alleen mogelijk in combinatie met andere Tibet bouwstenen.

Overnachten: 3 nachten in 2-persoonskamer met a/c en faciliteiten, accommodatie categorie 3
Excursie: dagexcursie Lhasa met chauffeur en Engelssprekende gids, bezoek Potala Paleis (je betaalt ter plaatse nog wel € 20,- entree bij Potala paleis)
Transport: privé transfer Lhasa airport - hotel
Maaltijden: geen
Overige: permits, alleen in combinatie met andere bouwstenen
  • maaltijden

  • overige excursies

  • entreegelden

  • transfer van hotel naar airport

  • fooien

tibet jokhang lhasa pelgrimDag 1 – Lhasa, aankomst, je slaapt op 3600 m.

Bij landing op Lhasa vliegveld zie je onder je bij goed weer overal de uitgestrekte Himalaya toppen. Nadat je je bagage van de band hebt gehaald word je naar Lhasa gebracht. Het is een rit van twee uur, onderweg stop je bij een in rots uitgehakte Boeddha; een traditie die als het ware het begin van je bezoek aan Tibet inluidt.

Lhasa is met 3600 meter hoogte het laagste punt in Tibet. 40% van de reizigers heeft bij aankomst al snel hoofdpijn, doe rustig aan en drink veel water, zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte verschijnselen verminderen. Je paspoort wordt ingenomen omdat de lokale agent het nodig heeft om je te registeren om het Potala paleis in te mogen. Je hebt het dezelfde of de volgende dag weer terug. Je hotel ligt in het centrum. Wandel nog wat of strijk neer in het gezellige restaurantje Dunya.

Verblijf Lhasa barkhorDag 2 – Verblijf Lhasa

Vandaag plannen we niets in. Het is echt belangrijk dat je rustig aan doet, vaak slaap je de eerste nacht onrustig en heb je toch wat last van hoofdpijn of ben je moe. Beklim deze dag dan ook nog niet het Potala paleis maar bezichtig de stad en het heiligste der Boeddhistische heiligdommen: de Jokhang Tempel is het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Deze tempel bezoek je overigens morgen met gids. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Het is een bizar gezicht ze langs de desolate wegen van Tibet meter voor meter te zien afleggen. Het stratenblok rond de Jokhang heet de Barkhor. Aangekomen in Lhasa lopen de pelgrims eindeloze rondes op de Barkhor. Praktisch zijn ze wel: dit heilige circuit is tegelijk een bazaar zodat de Tibetanen tijdens het bidden inkopen kunnen doen.

tibet lhasa potala koenDag 3 – Lhasa, verblijf en bezoek Potala Paleis

Vandaag word je opgehaald door een auto met chauffeur en Engelssprekende gids, die de hele dag bij je blijven. Sinds een tijdje is een reservering nodig om het Potala paleis te bezoeken, je kunt er niet zomaar meer in. Onze agent heeft de entreebewijzen al opgehaald waarop staat hoe laat je naar binnen mag. Hier hangt de dagindeling van af.

We proberen te regelen dat je ’s morgens de Jokhang tempel en het Potala paleis bezoekt. Bij het naar binnen gaan betaal je altijd nog de entree van ca. € 15,-. Het Potala stamt uit 1600 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft door de annexatie van Tibet aan China (China erkent hem niet als leider), is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk en je hebt zo’n twee uur nodig om een beeld te krijgen en een aantal van de kamers, tempels en kapellen te bekijken.

tibet lhasa debatterende monniken’s Middags ga je dan naar Drepung of naar Sera Monastery. Deze kloosters zijn scholen voor Tibetaanse monniken in wording en ze liggen net buiten Lhasa. Bij het Sera klooster leeft nog de ‘afternoon debating session’ traditie, waarbij monniken van het filosofie-college met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis die je nergens anders ter wereld ziet. De leerling monniken debatteren om 15:30 uur in de tuin. Als je pas ’s middags het Potala in mag, ga je ’s morgens naar Drepung Monastery. Aan het eind van de dag word je in Lhasa afgezet bij je hotel en neem je afscheid van chauffeur en gids.

Het belangrijke Ganden Monastery, op 35 km buiten Lhasa, bezoek je niet op bovenstaande tour want je hebt er niet genoeg tijd voor. Het klooster ligt op een dramatische plek bovenop een klif en is de basis van de Gelukpa sekte van het Tibetaanse boeddhisme. De monniken dragen gele of zwarte kappen. Tijdens de rondgang of kora van Ganden heb je uitzicht over de Kyichu Vallei en de besneeuwde toppen in de verte. Wil je Ganden zien, dan boeken we een extra nacht in Lhasa en een auto, chauffeur en gids erheen. Meerprijs van de excursie is € 75,- per persoon.

tibet lhasa gebedsmolensWaarschijnlijk komt tijdens je dagen in Lhasa op zeker moment een intrigerende geur je tegemoet; yakgeur. Een yak is een soort koe met lange haren en is het meest voorkomende beest in Tibet.. Wees voorbereid op yakburgers, broodjes yakboter met yakkaas, yakboterthee en/of yakmelk etc.

’s Avonds in er in Lhasa over het algemeen wel een leuk barretje waar muziek uit schalt. De reizigers komen samen in die paar tentjes waar internationaal eten wordt geserveerd. Je kunt zelfs goed stappen in Lhasa; misschien heb je de aflevering wel gezien van Peking Express, waarin de judoka Dennis van der Geest als discjockey optrad in een van de disco’s van Lhasa. Het dak ging eraf…

Dag 4 Lhasa, vertrek

De bouwsteen eindigt vandaag. Leer Tibet beter kennen tijdens Over het dak van de wereld, of reis in vijf dagen naar het Basecamp van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld.

tibet lhasa barkhorTips

Hoogteziekte
Gelijk bij aankomst merk je dat je in het hoogst gelegen land ter wereld bent. Door de ijle lucht krijgt je lichaam minder zuurstof, hierdoor ga je sneller ademen en raak je sneller buiten adem. Wanneer je ook last krijgt van hoofdpijn, slapeloosheid, geen eetlust of misselijkheid kan het zijn dat je hoogteziek bent. Reken op 3 dagen (we overdrijven niet) om te wennen aan de hoogte. Zie ook hoogteziekte.

Geld
Je vindt alleen pinautomaten in Lhasa en Shigatse, de twee grootste steden van Tibet. Houdt altijd wat cash geld achter de hand, in geval van nood. Ook in Tibet is de yuan het betaalmiddel. Wij raden aan om bij de “Bank of China” te pinnen. Hier kun je gewoon terecht met je pinpas met Maestro of Cirrus logo.

Shoppen
Op de Barkhor vind je de mooiste souvenirs, zoals gebedsmolens, gebedsvlaggetjes en prachtige sieraden. Kijk wel kritisch naar wat je koopt en ding – altijd met een glimlach – af. In het nieuwe gedeelte van Lhasa hebben we zelfs winkels als Only en Vera Moda gespot…