Nam Tso Tibet reizen

Lekker weer?

Het klimaat in Tibet

De seizoenen lopen vrijwel gelijk met die van Europa. In januari overheersen de lage temperaturen terwijl je in juli wat luchtiger gekleed kunt gaan. Maar Tibet is en blijft een land van uitersten. Het heeft een gematigd klimaat met een droge winter en een relatief warme zomer. Maar doordat er zoveel hoogte- en landschapsverschillen zijn, is ook het klimaat in delen van het land verschillend.

Het voor-himalaya gedeelte

In de bergen en valleien van de voor-himalaya heerst een gematigd klimaat. De warme zomers worden afgewisseld door koude winters. De sneeuwgrens ligt vrij hoog. De gemiddelde temperatuur in dit gebied varieert van ca. 5 graden in januari tot ca. 25 graden in juli. In de winter kan het ’s nachts flink koud worden en zakt de temperatuur vaak onder nul. In Lhasa is het van april tot september overdag rond de 25 graden. De nachtelijke temperaturen liggen in deze hoofdstad zomers rond de 10 graden.

Het hooggebergte

In de bergen van de Himalaya van het land vinden we boven de 4000 meter een hooggebergteklimaat. De temperatuur blijft vrijwel constant onder het vriespunt en het landschap is veelal bedekt met sneeuw en ijs.

Beste reistijd

De beste reistijd is van april t/m oktober. Deze maanden zijn relatief droog en leveren de helderste blauwe luchten op. In de zomermaanden is het overdag warm en kan de zon fel schijnen. Er kan af en toe wel een klein buitje vallen, maar overwegend is het droog. De winters in Tibet zijn zonnig en droog, maar heel koud. We raden het daarom ook af om in de wintermaanden in Tibet te reizen. De kans dat de wegen zijn ondergesneeuwd en passen zijn afgesloten is groot.

Kledingtips

Wat neem ik mee?

klimaat Tibet zonnige everest

Aangezien de temperaturen in Tibet afwisselend zijn, is het belangrijk hier goed rekening mee te houden. Wanneer je in de Tibetaanse zomer reist, neem dan katoenen kleren mee. Deze zijn niet zwaar en luchten lekker door. Wel is het aan te raden om lange mouwen en een lange broek te dragen. Hiermee bescherm je jezelf tegen de felle zon en kun je gepast de tempels en paleizen bezoeken.

Zoals bovenstaand staat beschreven kan het in de wintermaanden, maar ook op de hoge passen en plaatsen in de warmere reisperiode erg koud zijn. Houd hier dan ook rekening mee door warme kleren mee te nemen. Een dikke trui en warme broek zijn geen overbodige luxe. Neem bijvoorbeeld ook een fleecetrui en/of windjack, handschoenen en muts mee. Maar vergeet ook je zonnebril niet, want ondanks de lage temperaturen is de zon in Tibet fel. Vergeet ook zeker geen zonnebrand mee te nemen. Verder zijn goede en stevige loopschoenen geen overbodige luxe. Niet alleen omdat ze lekker warm zijn, maar ook omdat wegen en paden vaak onverhard zijn.

 

 

Klik hier om te beginnen met het samenstellen van je reis met bouwstenen

 

Heeft deze informatie je geholpen?

85,71% vond deze informatie nuttig (gebasseerd op 7 beoordelingen)

1 Star2 Stars
Laden...