rondreis Tibet - vrouw gebedsmolen

tibet boat samyeTibet, een land apart

Gelegen op de Tibetaanse hoogvlakte maakt Tibet een minder goed bereikbaar land. In het zuiden is Tibet afgesloten door de talloze hoge pieken van de Himalaya, waaronder de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest of ‘Qomolongma’. Met 8848 meter met recht de reus van de Himalaya! Naast het ruige landschap met witte toppen en groene valleien is het Boeddhisme een belangrijk onderdeel van de Tibetaanse cultuur. Je vindt overal gebedsvlaggetjes, vele kloosters en tempels ter ere van de Boeddhistische goden en ziet tijdens je reis regelmatig biddende pelgrims op weg naar Lhasa. Er leven ongeveer 2,5 miljoen Tibetanen in Tibet.

Sinds het begin van de annexatie in 1950 door China, wordt Tibet door de Chinezen als autonoom gebied van China gezien. De geestelijk en politieke leider, de 14e Dalai Lama Tenzin Gyatso, vluchtte naar India, waar hij sindsdien in ballingschap leeft. In Tibet is dit onderwerp NIET bespreekbaar. Vraag er niet over aan je gids, snijdt liever helemaal geen politiek gevoelige onderwerpen aan, je kunt hem in verlegenheid brengen of problemen bezorgen. Ondanks de Chinese invloeden heeft Tibet haar eigen cultuur weten te behouden die terugkomt in onder meer het immense Potala Paleis en het Sera en Drepung klooster. Tibet, een land dat je juist nú moet meemaken!

tibet lhasa biddenWeet je dat?

Tijdverschil: Hoewel Tibet meerdere tijdzones beslaat, heeft de Chinese regering bepaald dat China, met Tibet als autonoom gebied, één tijdzone heeft. Het tijdverschil met Nederland is + 6 uur. In de winter is dit nog een uur later.
Beste reistijd: De beste reistijd is van april tot eind oktober. De overige maanden zijn in verband met de koude niet aan te raden om te reizen. Houdt echter rekening met enige sneeuwval in het voorjaar en najaar.
Fooien: Het is gebruikelijk een fooi te geven aan gidsen en chauffeurs in Tibet. Zij zijn grotendeels afhankelijk van fooien. Je kunt tijdens je reis uitgaan van ongeveer € 3,- tot € 5,- per dag, maar geef vooral waar je je zelf goed bij voelt. In restaurants is het geven van fooien beperkt tot minder dan 10%.
Internet: Hoewel communicatie in Tibet zich steeds verder ontwikkelt, zijn er momenteel alleen in Lhasa en in Shigatse internetverbindingen.
Voltage: De netspanning in Tibet is net als in China 220V. Er zijn vaak meerdere stopcontacten, waarbij je zowel Europese, Engelse en Amerikaanse ingangen kunt tegenkomen. Het is echter alsnog aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.

tibet lopen everestMunteenheid: De gebruikte munteenheid in Tibet is de Chinese Yuan, ook wel Renminbi (RMB) genoemd. Hoewel de wisselkoers regelmatig schommelt, gaan er ongeveer 10 Yuan in € 1,-. In Lhasa zijn pinautomaten aanwezig, maar zorg voor voldoende contanten tijdens de reis, want verder biedt alleen Shigatse nog plaats aan een pinautomaat.
Eten en drinken: Hoewel de Chinezen al een tijdje in Tibet te vinden zijn, hoef je hier niet met stokjes te eten. De meeste restaurants en hotels hanteren een vork, lepel en mes (minder geklungel dus!). Het bekendste Tibetaanse drankje is ongetwijfeld yakboterthee, een mengsel van boter, thee en zout. Niet naar ieders smaak, maar eigenlijk moet je dit mengsel wel een keertje proberen. De yak vind je eveneens terug in de meeste vleesgerechten. De momo, een typische Tibetaanse specialiteit van gestoomde of gebakken deeghapjes is veelal gevuld met vlees of groenten. In de meeste restaurants keren ook een aantal Chinese gerechten terug, met name in Lhasa.
Taal: Tibetanen hebben hun eigen taal dat enigszins verwant is aan het Birmees en minder aan het Chinees. Ze vinden het leuk als je een paar woorden kent. Tibetanen in de steden spreken redelijk Engels.
Bellen: Vanuit Tibet kun je met je mobiel naar Nederland bellen. Tot voor kort alleen vanuit Lhasa maar de Chinese overheid is druk met een betere dekking. Houd er rekening mee dat veel plaatsen midden in de bergen liggen en de bereikbaarheid is daar zeer beperkt. Bij de meeste hotels kun je tegen betaling ook bellen. De landcode is dezelfde als die van China, namelijk +86.

tibet lachende monnikenHygiëne: Een aparte ervaring op je reis wordt het openbaar toilet.. Het leuke eraan: je hebt soms prachtig uitzicht (zoals op de pas bij het Yamdrok meer of met uitzicht op Mount Everest), maar: de hygiëne is vaak slecht en vaak heb je geen privacy. Zelfs áls er een deur op de wc zit, laten Tibetanen hem open. Neem toiletpapier of zakdoekjes mee. Wij waren ook blij met onze antibacteriële handzeep-doekjes en desinfectant! Maak voor thuis een foto van een openbaar toilet, we weten zeker dat je er nog vaak om gaat lachen!
Fotograferen: Tibetanen voelen zich vereerd als je van hen een foto wilt maken. Vraag echter wel altijd even toestemming. Het is in Tibet (als autonoom gebied van China) ten strengste verboden om foto- of video-opnamen te maken van militaire installaties. In een aantal musea, paleizen of tempels mag ook niet gefotografeerd worden of alleen tegen extra betaling. Soms mogen alleen foto’s gemaakt worden zonder flits.
Visum en permits: Om Tibet te bezoeken heb je een Chinees visum nodig en de nodige permits. De permits zijn alleen via een reisorganisatie te verkrijgen en we zorgen dat je je tijdens je reis geen zorgen hoeft te maken.
Gidsen: Het is al enige tijd verplicht om tijdens het bezoek aan kloosters, tempels en paleizen een gids mee te nemen. De gids is inbegrepen tijdens je reis dor Tibet, op een paar dagen in Lhasa na. Je kunt een gids via onze lokale agent inplannen.

tibet festivalFeestdagen en festivals:
In Tibet hebben veel feestdagen en festivals met het Boeddhisme te maken. Aangezien de Tibetanen een eigen maankalender hanteren, vinden de feestdagen niet elk jaar op dezelfde datum plaats. Daarnaast zijn er tevens een aantal Chinese feestdagen die belangrijk zijn om rekening mee te houden tijdens je reis.

De belangrijkste Tibetaanse festivals en feestdagen zijn onder meer:
Eind januari/begin februari: Nieuwe Maanjaar, ook wel Lentefeest.
Februari: Tibetaans Nieuwjaar
Februari: De verjaardag van de god Shiva. Deze feestdag heet Maha Shivaratri.
Februari: Monlam festival; Monniken van de drie grootste kloosters komen bij elkaar bij de Jokhang tempel voor rituelen.
April: Chaitra Dasain
Mei: Boeddha Jayanti: verjaardag van Boeddha
September: Feest voor het einde van de regentijd
Oktober: Viering van de terugkeer van Boeddha uit de hemel. Talloze pelgrims trekken naar de belangrijkste kloosters van Tibet.

De belangrijkste Chinese feestdagen zijn:
1 mei t/m 7 mei: Internationale Dag van de Arbeid, dit is een nationale vrije week
1 juli: Jaarfeest van de Communistische Partij
1 oktober: Dag van de Volksrepubliek China, dit is een nationale vrije week (1 oktober t/m 8 oktober). We raden het af om deze week naar China en Tibet te gaan in verband met drukte.

Ik ga naar Tibet en neem mee…

Als je aan Tibet denkt, denk je al snel aan koud weer. Door de hoogte van dit land, gelegen op de Tibetaanse Hoogvlakte en in de Himalaya, koelt het ’s avonds flink af. Lhasa is tijdens je reis een van de laagst gelegen plaatsen en ligt op 3600 meter. Het Mount Everest Base Camp ligt maar liefst op 5200 meter! Hiervoor neem je uiteraard een lekker warme fleecetrui mee, maar zorg ook voor laagjeskleding, die je gemakkelijk aan en uit kunt doen. De zon is vaak fel en de lucht is ijl in verband met de hoogte: zonnebrand en een pet met klep is daarom ook absoluut geen overbodige luxe. Maar wat neem je allemaal nog meer mee?

Wij vinden de volgende items onmisbaar tijdens je reis door Tibet:
Koffer of rugzak, visum (deze dien je voor vertrek al in je bezit te hebben, permit voor Tibet ontvang je van ons in China), geldig paspoort (bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig), wereldstekker, fotocamera met geheugenkaartjes, regenponcho, wandelschoenen, dikke trui of fleece, sjaal, muts en handschoenen, zonnebril, zonnebrand, pet met klep, EHBO setje, oplader van je telefoon, camera of andere elektrische apparaten, kleine zaklamp, antimug (met DEET), dagrugzak waar een waterfles, fotocamera etc. in kan.

 

Handige links

 

Klik hier voor het samenstellen van je Tibet reis
of kijk eerst eens naar onze bouwstenen om je te orienteren.