tibet vakantie jeep guidoHoe reis je in Tibet?

Individueel naar Tibet

Het is nog steeds verboden om door Tibet te ‘backpacken’, dus op eigen houtje te reizen, maar je kunt nu wél individueel reizen door Tibet. Want zelfs Tibet ontwikkelt zich. De steden groeien, dorpen krijgen nieuwe (verharde) toegangswegen en afgelegen gebieden worden bereikbaar. Door vooraf toertjes met een gids te boeken, houd je je aan de regels en heb je toch alle vrijheid in je reis. Individueel reizen geeft je flexibiliteit, geen overbodige luxe in Tibet. Je kunt stoppen bij een uitzichtpunt, een plaspauze inlassen, éven op adem komen voor je verder de bergen in stijgt of water kopen bij een winkelje langs de weg. Je kunt stoppen in de nu ontsloten dorpjes, en echt in contact komen met oorspronkelijke Tibetanen. Onze lokale agent regelt alle benodigde vergunningen. Hij heeft Engelssprekende gidsen in dienst (Tibetanen, die naar behoren worden betaald) en zorgt ervoor dat je reis door Tibet ontspannen verloopt. Wil je weten waar de bouwstenen en/of rondreizen liggen? Kijk dan op onze Tibet-kaart.

tibet lachende vrouwTibet Entry Permit en veiligheid

Tibet was voorheen een diep Boeddhistisch, onafhankelijk land met als geestelijk leider de Dalai Lama. Hij was ook eeuwenlang de feitelijke heerser van het land. Rond 1950 begon China met annexatie. De Dalai Lama vluchtte naar India een leeft daar sindsdien in ballingschap. In Tibet is dit onderwerp NIET bespreekbaar. Vraag er niet over aan je gids, snijdt liever helemaal geen politiek gevoelige onderwerpen aan, je kunt hem in verlegenheid brengen of problemen bezorgen. Zorg dat je geen afbeelding van de geestelijk leider bij je hebt. Dit kan jou in problemen brengen.

Belangrijk om te weten is dat er in Tibet een permit (vergunningen) systeem wordt gehanteerd. Het is niet mogelijk zelf tours, tickets en bijbehorende vergunningen ter plaatse te regelen. Je hebt namelijk al het permit nodig voordat je op de vlucht of trein naar Tibet stapt. Onze agent draagt de verantwoordelijkheid voor je binnenkomen, maar ook voor het verlaten van Tibet. Je betaalt ervoor, maar daarmee is je veiligheid geborgd en zijn problemen uitgesloten. Echter is het verkrijgen van een Tibet permit afhankelijk van de op dat moment geldende regels. Onder andere is reizen met een gids in Tibet verplicht, op eigen houtje op pad gaan is namelijk verboden. De regels worden door de de Chinese autoriteiten bepaald en kunnen daarom wijzigen tussen het boeken van je reis en daadwerkelijk op reis gaan.

tibet gebedsmolensKiezen met Riksja Tibet

Riksja Tibet is een website voor individuele reizigers. Wij hebben de plekjes op deze site aangedaan en weten hoe je deze het makkelijkst en het leukst bezoekt. Op deze site geven we je zoveel mogelijk info en tips voor een individuele reis. Daarnaast proberen we je te helpen om te kiezen wat je gaat doen, waar je heen gaat. De meeste reizigers combineren Tibet met China of Nepal en trekken voor een bezoek aan Tibet ongeveer anderhalve week uit. Dan kun je inderdaad een behoorlijk deel van Tibet zien.

Hoe dan ook, om je eigen droomreis samen te stellen naar je individuele wensen, zal je keuzes moeten maken. We hebben dit makkelijk voor je gemaakt door bouwstenen te maken voor de belangrijkste gebieden. Je kunt deze naar wens combineren, kijk voor voorbeelden daarvan ook bij de rondreizen. Vervolgens bouw je op basis van jouw specifieke wensen, samen met onze reisspecialist, je ideale reis. Je kunt contact met ons opnemen per e-mail, telefoon of via Mijn reisplan.

tibet mount everestHoe stel ik mijn eigen Tibet reis samen?

De meeste mensen komen per vliegtuig aan in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Er is geen goede verbinding vanuit Europa. Je vliegt eerst naar China (Peking of Chengdu). Ze liggen beide laag, het is verstandig alvast te acclimatiseren in een hoger gelegen gebied, we adviseren van Peking of Chengdu eerst naar Zhongdian te reizen en daarvandaan naar Lhasa te vliegen.

Je begint in Lhasa met Gebedsvlaggen in de wind. Naast de transfer vanaf de luchthaven zijn standaard drie overnachtingen geregeld. Vanwege de hoogte heb je namelijk een aantal ‘rustdagen’ nodig om langzaam te acclimatiseren. Bovendien is er veel te zien in en om Lhasa en heb je 2 volle dagen wel nodig. Vervolgens maak je een keuze uit onze bouwstenen, korte programma’s van 2 tot 10 dagen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een route langs de belangrijkste en oudste boeddhistische kloosters van Tibet of een vijfdaagse tocht naar de Mount Everest. Je komt tot aan het wereldberoemde base camp waarvandaan klimmers vertrekken op hun trekking naar de top. Aansluitend kan je naar Tibet’s mooiste meer en eindig je weer in Lhasa. Een fantastische reis en mooie combinatie, is de tiendaagse overland toer van Lhasa naar Kathmandu, Dwars door de Himalaya.

tibet vakantie kindjes deurVervoer in Tibet

Je reist door Tibet voornamelijk met privévervoer. Aangezien de wegen in Tibet tegenwoordig in prima staat zijn, is een jeep nauwelijks meer nodig en zie je steeds meer comfortabele busjes rijden. Ze zijn comfortabel en bieden voldoende ruimte voor je benen én bagage. Tijdens de reis heb je een eigen chauffeur en ga je met de gids op pad. Je kunt stoppen waar je wilt voor het maken van mooie kiekjes, maar je kunt onderweg ook van alles vragen. De gids spreekt redelijk tot goed Engels en weet een hoop over het Tibetaanse leven en de Tibetaanse cultuur. Wees voorzichtig met wat je wel en niet vraagt en je merkt vanzelf wat de gids je wel of niet wil vertellen. De Tibetaanse muziek die de chauffeur aan heeft staan staat vaak op ‘repeat’ (radio-ontvangst is gering) en uit ervaring weten we dat je deze vrolijke deuntjes nog lang zult onthouden.

Taxi

In Lhasa zelf liggen de belangrijkste bezienswaardigheden – zoals Potala, Barkhor en Jokhang – op loopafstand van elkaar. Overal rijden bovendien taxi’s rond en een fietstaxi is helemaal gemakkelijk voor stukken die lopend nét even te ver zijn. We adviseren je om een plattegrond van de stad en een adreskaartje van je hotel bij je te dragen.

tibet trein nachtTrein

Sinds juli 2006 rijdt er een trein vanuit Beijing en Chengdu naar Lhasa. Het is de hoogste spoorverbinding op aarde en vanuit Beijing reis je in 48 uur naar Lhasa. De treinreis gaat door kale landschappen en uitgestrekte vlaktes en tegen het einde zie je de hoge toppen langzaam opdoemen. Zelf vinden we dat de route die je in Tibet aflegt tijdens de bouwstenen een stuk mooier is en we zijn dan ook van mening dat je twee waardevolle dagen beter in Tibet zelf kunt benutten.

Vanwege de enorme vraag vanuit China naar de treinkaartjes kunnen we deze trein helaas niet meer aanbieden. Daarnaast beheert de Chinese overheid de treinkaartjes en deze claimt regelmatig de zitplaatsen voor vervoer van functionarissen.

We raden aan om juist per vlucht (meest voordelig is vanuit Chengdu) naar Lhasa te vliegen en al dan niet een extra acclimatisatie dag in Lhasa in te plannen.

tibet yakboterthee

een kopje yakboterthee…

Yakburger of yakboterthee…

Het zal je tijdens je reis vast niet ontgaan… een intrigerende geur, die je in het begin niet echt kan plaatsen. Al snel blijkt het yakgeur te zijn. Een yak is een soort koe met lange haren en is het meest voorkomende beest in Tibet. Je ziet ze echt overal lopen, zelfs op 5200 meter hoogte en ze zijn reuze nuttig.

Zo is yakboterthee hét lokale favoriete drankje onder de tibetaanse bevolking. De een vind het heerlijk en de ander is blij als hij z’n kopje uit respect heeft leeggedronken. Wees verder ook voorbereid op yakmeat, yakkaas, yak sizzler, yak sandwich, yaktong, yakboter en zelfs yakburgers waar Mc Donalds jaloers op zou zijn. Mocht je hier toch geen trek in hebben, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Probeer bijvoorbeeld momo’s/ dumplings (gestoomde noodlepakketjes), overheerlijke curry’s of gewoon een pizza. In Lhasa en Shigatse vind je genoeg restaurantjes. ‘Dunya restaurant’ naast het Yak hotel is een echte aanrader.

 

 

tibet lokale vertegenwoordigersOnze lokale agent

Riksja Tibet heeft ter plaate een lokale, Engels/ Nederlands sprekende lokale agent en een contactadres. Je kunt er met je vragen terecht en evt. ook tips krijgen voor excursies of uitstapjes in de Lhasa. Ze zijn ingesteld op Europeanen en hebben inzicht in wat de meeste reizigers graag willen. Heb je last van de hoogte, aarzel dan niet om even langs hun kantoor onder het hotel te gaan.

Onze partner is gewend aan individuele reizigers en er is een 24-uurs telefoonnummer in geval van nood, een gerust gevoel.

tibet poort kloosterWat regelen wij voor je?

Bij de reizen van Riksja Tibet is altijd inbegrepen:

– een informatiepakket ter voorbereiding op de reis
– alle vervoer tijdens je reis per minibus of auto
– de transfer bij aankomst in Lhasa
– alle overnachtingen in hotels, guesthouses
– de in de reis of bouwsteen omschreven excursie(s). Dit zijn die dingen waarvan wij weten dat je ze wilt doen en die beter tevoren te regelen zijn. Je houdt daardoor weer tijd over om daarna er zelf op uit te gaan
– de diensten van onze lokale vertegenwoordigers.

Maaltijden zijn niet inbegrepen tenzij anders vermeld. Vaak kun je op de plek van verblijf kiezen uit een Chinees of een Westers ontbijt. In een Chinees ontbijt (doorgaans noodles) heb je niet altijd zin, een Westers ontbijt wordt snel eentonig. We laten de keuze aan jou. Zo kun je ook nog eens bij een zelf ontdekt bakkertje op de hoek ontbijten of bij een straatkraampje een verse fruitontbijt bestellen. Duur zijn de maaltijden niet (reken op 40 yuan voor ontbijt, 70 yuan voor lunch en 100 yuan voor diner inclusief een paar drankjes).

 

Klik hier om te beginnen met samenstellen van je reis met Tibet bouwstenen.

 

Heeft deze informatie je geholpen?

100,00% vond deze informatie nuttig (gebasseerd op 5 beoordelingen)

1 Star2 Stars
Loading...