Hoe reis je in Tibet?

Individueel naar Tibet

Het is nog steeds verboden om op eigen houtje door Tibet te reizen, maar je kunt wel individueel naar Tibet. Individueel reizen geeft je flexibiliteit, wat geen overbodige luxe in Tibet is. Je kunt stoppen bij een uitzichtpunt, een plaspauze inlassen, éven op adem komen of water kopen bij een winkeltje langs de weg. Je kunt op deze manier stoppen in slaperige dorpen en in contact komen met de Tibetaanse locals. Onze lokale agent regelt alle benodigde vergunningen en fees. Onze lokale partner heeft Tibetaanse Engelssprekende gidsen in dienst en zorgt ervoor dat je reis door Tibet ontspannen verloopt. Wil je weten waar de bouwstenen en/of rondreizen liggen? Kijk dan op onze Tibet-kaart.

Permit Tibet en veiligheid

Tibet was voorheen een diep boeddhistisch, onafhankelijk land met als geestelijk leider de Dalai Lama. Hij was eeuwenlang de feitelijke heerser van het land. Rond 1950 startte China met annexatie van Tibet. De Dalai Lama vluchtte naar India een leeft daar sindsdien in ballingschap verder. In Tibet is dit onderwerp nauwelijks bespreekbaar. Vraag er niet over aan je gids, mist hij of zij er zelf over begint. Snijdt liever helemaal geen politiek gevoelige onderwerpen aan, je kunt de gids in verlegenheid brengen of zelfs problemen bezorgen. Zorg dat je geen afbeelding van de geestelijk leider bij je hebt. Dus neem geen boeken over de Dalai Lama mee.

Belangrijk om te weten is dat er in Tibet een permit (vergunningen) systeem wordt gehanteerd. Het is niet mogelijk zelf tours, tickets en bijbehorende vergunningen ter plaatse te regelen. Je hebt namelijk het permit nodig voordat je op de vlucht of trein naar Tibet stapt. Onze agent draagt de verantwoordelijkheid voor je binnenkomen, maar ook voor het verlaten van Tibet. Je betaalt er natuurlijk wel voor, maar daarmee is je veiligheid geborgd en zijn problemen uitgesloten. Echter is het verkrijgen van een permit voor Tibet afhankelijk van de op dat moment geldende regels. Op het moment is reizen met een gids in Tibet verplicht, op eigen houtje reizen is verboden. De regels worden door de Chinese autoriteiten bepaald en kunnen daarom wijzigen tussen het boeken van je reis en het daadwerkelijk op reis gaan.

Reizen met Riksja Tibet

Riksja Tibet is er voor individuele reizigers op zoek naar een rondreis Tibet. De meeste plekken hebben we zelf bezocht, waardoor we weten hoe je er het makkelijkst kan komen en waar de leuke plekken te vinden zijn. Op onze website geven we je zoveel mogelijk informatie en tips voor een individuele reis. Daarnaast proberen we te helpen bij wat je gaat doen en waar je heen wil gaan. De meeste reizigers combineren Tibet met China of Nepal en trekken voor een bezoek aan Tibet ongeveer anderhalve week uit.

Hoe dan ook, ook in Tibet zal je keuzes moeten maken. We hebben dit een stukje makkelijker voor je gemaakt door middel van onze bouwstenen. Je kunt deze naar wens combineren, kijk voor voorbeelden bij onze rondreizen. Vervolgens bouw je op basis van jouw specifieke wensen, samen met onze reisspecialist, je ideale reis. Je kunt contact met ons opnemen per e-mail, telefoon of via Mijn reisplan.

Hoe stel ik mijn eigen Tibet reis samen?

De meeste mensen komen per vliegtuig of trein aan in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Er is geen goede directe verbinding vanuit Europa. Je vliegt eerst naar China en vertrekt dan met een binnenlandse vlucht of de Himalaya-express richting Lhasa.

Je begint in Lhasa altijd met de bouwsteen Tashi Delek: Welkom in Lhasa! Naast de transfer vanaf de luchthaven zijn standaard drie overnachtingen geregeld. Vanwege het hoogteverschil raden we je aan om hier indien mogelijk een extra nacht aan vast te plakken. Vanwege de hoogte heb je namelijk een aantal ‘rustdagen’ nodig om langzaam te acclimatiseren. Bovendien is er veel te zien in en om Lhasa en heb je 2 volle dagen wel nodig. Vervolgens maak je een keuze uit onze bouwstenen, korte programma’s van 2 tot 10 dagen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een route langs de belangrijkste Tibetaanse kloosters en tempels, de bouwsteen genaamd Over het dak van de wereld, of een vijfdaagse tocht naar de Mount Everest. Je komt tot aan het uitzichtspunt in Rongbuk, waarvandaan klimmers vertrekken op hun trekking naar de top. Een fantastische reis en mooie combinatie, is de zesdaagse overlandse tour van Lhasa naar Kathmandu, genaamd Dwars door de Himalaya naar Nepal.

Vervoer in Tibet

Je reist door Tibet voornamelijk met privé-vervoer. Aangezien de wegen in Tibet tegenwoordig in prima staat zijn, is een jeep nauwelijks meer nodig en zie je steeds meer mini-vans rijden. Ze zijn comfortabel en bieden voldoende ruimte voor je benen én bagage. Tijdens de reis heb je een eigen chauffeur en ga je met een Tibetaanse Engelssprekende gids op pad. Je kunt stoppen waar je wilt voor het maken van foto’s en kan onderweg alles aan je gids vragen. De gids spreekt redelijk tot goed Engels en weet een veel over het Tibetaanse leven en de Tibetaanse cultuur. Wees wel voorzichtig met wat je wel en niet vraagt. Je merkt vanzelf wat de gids je wel of niet wil vertellen. De Tibetaanse muziek die de chauffeur aan heeft staan staat vaak op ‘repeat’ (radio-ontvangst is gering) en uit ervaring weten we dat je deze vrolijke deuntjes nog lang zult onthouden.

In Lhasa zelf liggen de belangrijkste bezienswaardigheden – zoals Potala, de Barkhor en de Jokhang – op loopafstand van elkaar. We adviseren je om een plattegrond van de stad en een adreskaartje van je hotel bij je te dragen.

Himalaya Express

Sinds juli 2006 rijdt er een trein vanuit Beijing en Chengdu naar Lhasa, de zogenaamde Himalaya Express. Het is de hoogste spoorverbinding op aarde en vanuit Beijing reis je in 48 uur naar Lhasa. De treinreis gaat door kale landschappen en uitgestrekte vlaktes en tegen het einde zie je de hoge toppen van de Himalaya langzaam opdoemen.

De treinkaartjes van China naar Lhasa zijn  erg populair en worden gecontroleerd en beheerd door de overheid. Dit betekent dat onze lokale agent de treinkaarten pas een paar dagen voor vertrek kan reserveren. De treinreis naar Lhasa is tot die tijd onder voorbehoud. Mocht de treinreis niet beschikbaar zijn, gaat onze lokale agent op zoek naar een goed alternatief, zoals een vlucht. Eventuele meerkosten worden daarbij doorberekend.

Yakburger of yakboterthee…

Het zal je tijdens je reis vast niet ontgaan. Een intrigerende geur, die je in het begin niet echt kan plaatsen. Al snel blijkt het yak te zijn. Een yak is een soort rund met lange haren en is naast het schaap, het meest voorkomende dier in Tibet. Je ziet ze overal lopen, zelfs op 5200 meter hoogte. Ze zijn aangepast aan de soms extreme weersomstandigheden en het ruige landschap en gedijen hier goed.

Van de yak wordt alles gebruikt. Zo is yakboterthee het favoriete drankje van de Tibetanen. De een vind het heerlijk en de ander is blij als hij z’n kopje uit respect heeft leeggedronken. Wees verder voorbereid op yakvlees, yakkaas, yaksizzlers, yak sandwiches, yaktong, yakboter en zelfs yakburgers waar de McDonalds jaloers op zou zijn. Mocht je hier toch geen trek in hebben, dan zijn er genoeg alternatieven. Probeer bijvoorbeeld zeker de Tibetaanse momo’s (gestoomde noodlepakketjes), overheerlijke curry’s of gewoon een pizza. In Lhasa en Shigatse zijn genoeg restaurantjes te vinden.

Onze lokale agent

Riksja Tibet heeft ter plaate een lokale Tibetaanse agent. We kiezen bewust voor de samenwerking met een Tibetaanse partner en onze lokale partner kiest bewust voor Tibetaanse gidsen en chauffeurs. Onze partner is een specialist op het gebied van individuele reizen door Tibet en kan in Tibet veel voor ons regelen. Heb je naast onze bouwstenen speciale wensen voor je Tibet-reis, laat het ons weten. We bespreken de mogelijkheden met onze partner en komen met een passend voorstel op je wensen terug.

Wat regelen wij voor je?

Bij de reizen van Riksja Tibet is altijd inbegrepen:

– een informatiepakket ter voorbereiding op de reis
– al het vervoer tijdens je reis per minibus, auto of jeep
– de transfer bij aankomst in Lhasa
– alle overnachtingen in de hotels, guesthouses
– de in de reis of bouwsteen omschreven excursie(s). Dit zijn die dingen waarvan wij weten dat je ze wilt doen en die beter tevoren te regelen zijn. Je houdt daardoor weer tijd over om daarna er zelf op uit te gaan. Let op: de entreegelden zijn wel exclusief.
– de diensten van onze lokale vertegenwoordigers

Maaltijden zijn niet inbegrepen tenzij anders vermeld. Vaak kun je op de plek van verblijf kiezen uit een Chinees, Tibetaans of een Westers ontbijt. In een Chinees of Tibetaans ontbijt (doorgaans noodles of Tsampa – geroosterd gerstemeel) heb je niet altijd zin. We laten daarom de keuze aan jou. Zo kun je ook bij de lokale bakker op de hoek ontbijten of bij een straatkraampje een vers fruitontbijt bestellen. Duur zijn de maaltijden niet (reken op 40 yuan voor ontbijt, 70 yuan voor lunch en 100 yuan voor diner inclusief een paar drankjes, vaak thee).

 

Klik hier om te beginnen met samenstellen van je reis met Tibet bouwstenen.

 

Heeft deze informatie je geholpen?

100,00% vond deze informatie nuttig (gebasseerd op 29 beoordelingen)

1 Star2 Stars
Laden...