tibet monks play hornPaspoort, visum en permit Tibet

Paspoort en visum

Omdat Tibet officieel onder China valt, heb je in alle gevallen een Chinees visum nodig. Voor het verkrijgen van een visum moet je paspoort 6 maanden na terugkomst in Nederland nog geldig zijn en heb je een pasfoto en een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier nodig, te downloaden op de site van het Chinese Visa Application Service Center.

Een visum voor China dien je zelf te regelen. Het visum kun je aanvragen bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Het adres: 6e Rijswijkseweg 60, 2516 EH Den Haag. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. Het is mogelijk om een ingevuld en ondertekend formulier voor een ander in te dienen. Na afgifte van het visum moet je binnen 3 maanden naar China gaan. Echter is een visumdienst vaak sneller met het regelen van je visum. Gespecialiseerd hierin is bijvoorbeeld Visumriksjachina. Daarnaast kun je ook gemakkelijk terecht bij een lokale ANWB winkel, waarbij je je paspoorten afgeeft en een week later weer op kunt halen.

Maak voor je vertrek ook een aantal kopieën van je paspoort en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland.

China Tibet visum

je hebt een China visum nodig voor Tibet

Aanvraagformulieren dienen door de aanvrager zelf te worden ondertekend. Een persoon kan wel (ingevulde en ondertekende!) formulieren voor anderen indienen.

Kosten

Een single entry visum kost € 127,-, je geeft je paspoort af en kunt hem tussen 3 en 7 dagen later weer ophalen. Je kunt zowel contant als met je bankpas betalen.

Combineren met Nepal

Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum. Het visum voor Nepal kun je vooraf bij het consulaat in Amsterdam aanvragen of ter plaatse bij de grens. Zorg dat je 2 pasfoto’s, een paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is en een pen bij je hebt. Een Nepalees visum is 3 tot 6 maanden geldig na de afgifte datum. Voor meer informatie over het verkrijgen van een visum kun je bij de Nepalese Consulaat terecht. Het adres: Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam of Telefoon: 020-6241530. Open op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag van 10:30 – 13:00 uur. Je kunt ook een mailtje sturen naar: consulate@nepal.nl voor meer informatie.

tibet everest nomadenBelangrijk om te weten is dat er in Tibet een permit (vergunningen) systeem wordt gehanteerd. Het is niet mogelijk zelf tours, tickets en bijbehorende vergunningen ter plaatse te regelen. Je hebt namelijk al het permit nodig voordat je op de vlucht of trein naar Tibet stapt. Onze agent draagt de verantwoordelijkheid voor je binnenkomst, maar ook voor het verlaten van Tibet. Je betaalt ervoor, maar daarmee is je veiligheid geborgd en zijn problemen uitgesloten. Echter is het verkrijgen van een Tibet permit afhankelijk van de op dat moment geldende regels. Onder andere is reizen met een gids in Tibet verplicht, op eigen houtje op pad gaan is namelijk verboden. De regels worden door de de Chinese autoriteiten bepaald en kunnen daarom wijzigen tussen het boeken van je reis en daadwerkelijk op reis gaan.

De permits worden geregeld door onze lokale agent en we ontvangen hiervoor na boeking graag een digitale kleurenscan van je paspoort en visum per mail.

tibet yuanGeldzaken

In Tibet is de Chinese yuan het betaalmiddel. Er gaat ongeveer 10 Yuan in een euro. We raden je aan om bij de “Bank of China” te pinnen, die vind je alleen in Lhasa en Shigatse. Je kunt er gewoon terecht met je pinpas met Maestro of Cirrus logo. Geld opnemen met je creditcard kan ook maar kost extra. Betalen met je creditcard kan alleen in de grote winkels en hotels. Banken zijn meestal open van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 17.00 uur. Geld en travellercheques kun je het beste wisselen bij hotel of bank. Tegenwoordig is het gebruikelijk hotelmedewerkers, gidsen en chauffeurs een fooi te geven als de service goed was. In restaurants en taxi’s hoeft het niet. Houd de 10% regel aan en geef nooit minder dan 1 yuan, dit wordt als beledigend ervaren. Houdt ook altijd wat cash geld achter de hand, in geval van nood. In Tibet worden in winkels en restaurants oude, vieze biljetten vaak niet geaccepteerd, let erop dat je ze zelf ook niet accepteert.

tibet everest guido

drink veel water tijdens je reis

Gezondheid en hoogteziekte

Gezond op reis is een van de belangrijkste dingen. Neem daarom alle tips en adviezen in acht om je reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Lees hier meer informatie over hoogteziekte en de voorzorgsmaatregelen en gezondheid tijdens je reis.

Belangrijk is het je te realiseren dat Lhasa, de hoofdstad van Tibet, op 3650 meter hoogte ligt. Dit is dus ruim boven de grens waarbij hoogteziekte zou kunnen optreden. Je ziet dan ook dat mensen die aanvliegen op Lhasa vrijwel allemaal last hebben van lichte hoogteziekte. De meeste mensen hebben last van hoofdpijn, duizeligheid en zijn snel moe. De eerste dagen heel rustig aan doen is het advies om rustig te acclimatiseren. Reken op minimaal 3 dagen (nee we overdrijven echt niet!) om te wennen aan de hoogte. Een minder fijn aspect is dat de beste remedie tegen hoogteziekte is: naar beneden gaan…afdalen… Aangezien Lhasa op een hoogvlakte ligt en het laagste punt van het land is, is dat dus niet mogelijk. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld al in China wat hoogte-ervaring op te doen.

 

Terug naar de hoofdpagina van  Riksja Tibet