rondreis tibet china - opa pijp

China en Tibet

Rondreis China en Tibet

China en Tibet
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Peking – Xi’an – Lhasa – Samye – Gyangze – Shigatse – Zhongdian – Lijiang - Chengdu
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Reissom: € 3245,- p.p. bij 2 personen
Aanvang: dagelijks

Deze China en Tibet rondreis begint in de bewoonde wereld: na Beijing reis je via het Terracotta leger bij de oude hoofdstad Xi'an, naar de magische stad Lhasa in boeddhistisch Tibet. Je verblijft drie dagen in deze religieuze stad en bezoekt er het Potala paleis waar de Dalai Lama woonde.

Lhasa is het laagste punt van Tibet op 'slechts' 3600 meter hoogte. Nadat je hier geacclimatiseerd bent, reis je de desolate hoogvlaktes van Tibet op. Met de Himalayabergen op de achtergrond, zie je de oudste en meest indrukwekkende kloosters van de Tibetaanse monniken. Er is een Engelssprekende gids mee, die je veel vertelt over de geschiedenis van de Tibetanen. Vervolgens ga je terug China in, waar je vlakbij een groot Tibetaans klooster slaapt en dan enkele dagen in een sprookjesstadje verblijft, waar de lokale bevolking nog in klederdracht op het marktplein een praatje maakt. Je rondreis eindigt in de stad van de theehuizen: Chengdu.

Overnachten: 18 nachten, in China comfortabele en karakteristieke hotels, in Tibet in eenvoudige guesthouses, 1 nacht in nachttrein
Excursies: food safari en wandeling over de Chinese Muur, ochtendexcursie Terracotta leger in Xi’an, ochtendwandeling met gids en ochtendfietstocht met gids naar Dr. Ho, bezoek Panda Research Centre in Chengdu
Transport: 3 binnenlandse vluchten, transfers bij aankomst en alle transfers tussen steden en plaatsen als omschreven in de tekst
Maaltijden: geen
 • internationale vlucht

 • luchthaven belastingen

 • entrees

 • maaltijden

 • fooien

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

china temple of heaven beijingDag 1 Rondreis China en Tibet: Amsterdam – Beijing

Je reis begint met een vlucht naar het Verre Oosten. Meestal vertrek je vanaf Schiphol en in de namiddag. Omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende morgen aan in Peking. De vliegtijd zonder overstappen is zo’n tien uur.

Dag 2 – Beijing –  aankomst

In de aankomsthal staat iemand klaar met een bordje met je naam erop, die je naar het hotel brengt. Ook vind je er een pinautomaat. De luchthaven ligt op ongeveer een uur rijden van het centrum van Beijing. Je verblijft in lokale stijl in een traditioneel courtyard hotel met fruitbomen, magnolia’s en bloemen. Door de kleinschaligheid en bouwstijl zijn deze hotelletjes enorm sfeervol. Er is geen restaurant maar vlakbij liggen verschillende grotere straten waar een bakkerij is, winkeltjes zijn, etc. De receptie spreekt redelijk Engels en is erg behulpzaam en vriendelijk. De rest van de dag is vrij om bij te komen van de vlucht, te wennen aan het tijdsverschil en de omgeving van je hotel te verkennen.

 

china food safari beijingDag 3 – Beijing, op verkenning en op foodsafari

Na het ontbijt ben je vrij om zelf de stad te verkennen. Je kunt eerst naar de Lama Tempel van het Tibetaanse Lama boeddhisme. In de geur van wierook en sandelhout loop je langs rode tempelhuizen en krulpagoda’s. Vervolgens kun je naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex met een ruime stadstuin. Rond het middaguur kom je meestal aan bij het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Grenzend aan het plein ligt De Verboden stad, waar je in eigen tempo door heen wandelt. Als je het handig vindt kun je ter plekke een gids regelen om je rond te leiden.

Rond 17.00 uur word je bij je hotel opgehaald door een lokale gids voor een foodsafari. Je loopt langs eetkraampjes met gefrituurde krekels, gebakken zeesterren en zeepaarden op een stokje. De gids vertelt je over de bizarre eetgewoontes. Je kunt ook zelf proeven, als je het aandurft… Vervolgens neemt hij je mee naar een lokaal restaurant, om een smakelijk pekingeend tussen de Chinezen te eten (diner niet inbegrepen). Aan het einde van de avond neem je zelf een taxi terug naar je hotel.

china tibet chinese muurDag 4 – Chinese Muur vanuit Beijing

De Chinese Muur mag natuurlijk op geen enkele China reis ontbreken en een wandeling over de muur, van Jinshanling richting Simatai, is de leukste manier om een gevoel te krijgen bij de uitgestrektheid van de Great Wall of China.

De wandeling van ongeveer 3 tot 4 uur die je vandaag maakt is pittig, je vertrekt vroeg uit Beijing en moet zo’n drie uur reizen voor je bij dit rustige deel van de Muur komt. Vervolgens klim en daal je over gerestaureerde en niet-gerestaureerde delen. na ongeveer 5 kilometer wacht het busje jou en de medereizigers op. Koop er nog wat te eten voor je teruggaat, ca. 19:30 uur ben je weer in Beijing. Als je dit allemaal wat te zwaar lijkt, boeken we naar de Chinese Muur bij Mutianyu, toeristischer en minder rustig, maar wel net zo mooi.

china tibet beijing riksjaDag 5 – Beijing – Xi’an

Vandaag heb je nog vrij in Beijing. Na de Muurwandeling gisteren zullen je spieren wat stijf zijn.. Wil je rustig doen, neem dan de taxi naar het Beihei stadspark, met klassieke Chinese tuinen – of bezoek het Zomerpaleis. In dit verblijf op zo’n 40 minuten rijden (€ 4 tot € 7 met de taxi, afhankelijk van de drukte op de weg) kwam de Keizerlijke familie om te ontspannen. Entree Y30, of Y50 inclusief de Garden of Virtue and Harmony. Heb je meer puf, ga dan wandelen of fietsen in de oude wijkjes van Peking, de hutongs.

Vertrek rond 15:00 uur terug naar je hotel, ca. 17:00 uur word je opgehaald en naar ’t treinstation gebracht. We reserveren slaapplaatsen (hardsleeper) voor je in de nachttrein naar Xi’an. Eenmaal aan boord doezelden wij al snel weg onder de ritmische deun van de trein.

china nachttreinDag 6 – Xi’an aankomst

Je wordt wakker gemaakt voor je aankomt (wil je overigens niet met de trein, dan zijn er diverse dagelijkse vluchten). We boeken een centraal gelegen, comfortabel hotel. Je wordt in de aankomsthal opgewacht en rechtstreeks naar het hotel gebracht. De rit duurt ongeveer 15 minuten.

De rest van de dag ben je vrij om bij te komen van je treinreis of de stad in te gaan en te slenteren over de grote boulevards. Het hart van de stad is de grote Belltower, midden op een verkeersplein. Vlakbij is ook de Drum Tower. Als je hier rond 17:00 uur bent, heb je niet alleen uitzicht over de stad en de moslimwijk, maar ben je ook getuige van de drum demonstratie, leuk om bij te wonen.

’s Avonds kun je nog wat rondhangen rond de Drumtower en het pleintje vol skatende, voorzichtig flirtende en druk telefonerende jongeren. De taxi (of tuk-tuk, die zijn er ook) terug naar je hotel kost je maar ca. € 2.

china tibet terracotta legerDag 7 – Xi’an – Terracotta leger

Deze ochtend word je opgehaald voor bezoek aan het opgravingsgebied van het Terracotta leger. Het ligt ca. 40 minuten van Xi’an. Boeren stuitten op naar schatting 7000 kleisoldaten, -paarden en -koetsen, die in opdracht van de veertienjarige koning Zheng als zijn toekomstige graftombe gebouwd waren. Eindig in hal 1, dan zie je het indrukwekkendste deel het laatst. Bezoek ook het museum en enkele souvenirstalletjes met kitsch kleisoldaten, paarden, wapens en andere prullaria. Een bezoek aan de Warriors kost zo’n twee uur, met de retourtransfer erbij ben je rond 13:00 uur terug in Xi’an.

Voor wie wil is er de optie om ’s middags te fietsen over de stadsmuur. Deze loopt in een vierkant om de stad heen. Je betaalt 40 Y om op de muur te mogen, 15 Y voor anderhalf uur fietshuur (genoeg om het rondje te maken) en 200 Y deposit. De South gate is het beste startpunt. Bij de verschillende torens is hier en daar een cafeetje. Fietsen kan van 08.00 tot 22.00 uur en is leuk als je uit de drukte wilt zijn.

china tibet lhasa barkhorDag 8 – Xi’an – Lhasa (je slaapt op 3600 m.)

Deze morgen ga je op eigen gelegenheid naar het vliegveld en vlieg je in twee uur naar de machtige stad Lhasa. De vlucht is een attractie op zich: onder je glijden de Himalayatoppen voorbij. Op het vliegveld word je opgewacht en naar Lhasa stad gebracht, ca. 2 uur rijden, onderweg stop je even bij de in een rots uitgehakte Nie Tang Boeddha; een traditie die als het ware het begin van je bezoek aan Tibet markeert. Aangekomen in je hotel is het tijd om uit te rusten en te acclimatiseren. Je verblijft in het centrum, op loopafstand van de bezienswaardigheden. Kijk wat rond in de omgeving van je hotel, strijk neer tussen de monniken in een restaurantje en drink.. drink veel en drink water; zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte-verschijnselen verminderen.

tibet china lhasa potalaDag 9 – 10 Rondreis China en Tibet: Lhasa verblijf

Heb je niet te veel last van de hoogte, dan is er deze dagen veel te zien en doen in Lhasa. Het Potala Paleis stamt uit 1600 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats van de geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Hij leeft in ballingschap in India sinds Tibet door China bezet werd. Afhankelijk van het tijdstip dat je het Potala paleis bezoekt, ga je vandaag ook naar Sera óf Drepung klooster. Je bezoekt ook de Jokhang Tempel, deze tempel is het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Pelgrims uit het hele land en zelfs daarbuiten, komen te voet naar de tempel, onderweg om de paar meter knielend op de weg. Het stratenblok rond de Jokhang heet de Barkhor. Eenmaal aangekomen, lopen de pelgrims nog eindeloos rondes om de Barkhor, dit gaat dag en nacht door en wij liepen ook een rondje mee…

tibet boat samyeDag 11 – Lhasa – Samye (je slaapt op 3630 m.)

Vandaag vertrek je op een van de mooiste trips ter wereld. Je verlaat Lhasa vroeg in de ochtend per minibus of landcruiser met een chauffeur en gids en gaat op weg naar Samye. De weg volgt oostwaarts de Yarlong Tsangpo rivier, ook wel de heilige Bhramaputra genoemd. Deze rivier wordt later in India de Ganges.

Door een zanderige woestijn word je naar het klooster gereden, zo’n 30 minuten stofhappen (handig, een stofkapje/doekje) of het raampje dichthouden.

tibet china koe samyeHet klooster in Samye; Tsedang en de nabijgelegen gebieden Yarlong en Chonggye (Qonggyai) zijn voor toeristen opengesteld. Het klooster is rond 780 gesticht door boeddhisten om zich te bevrijden van demonen die de invoering van het boeddhisme in Tibet zouden belemmeren. Samye was het eerste klooster in Tibet waar Tibetanen tot monnik konden worden opgeleid.
Je overnacht in Samye in een slaapzaal die tot het klooster behoort, met zeer eenvoudige voorzieningen.

tibet yamdrokDag 12 – Samye – Gyantse (je slaapt op 3980 m.)

Vandaag ga je terug en reis je verder naar Gyantse. De geasfalteerde weg verandert al snel in een pad van steentjes. Onderweg zie je enkele bijzondere boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Vraag gerust of er af en toe tijd is om te stoppen, het gebied is zeker wat kiekjes waard.

Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Op de pas (4.795 meter – 82 km buiten Lhasa) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer). Veelal zie je hier een aantal trotse boeren met een prachtig versierde yak klaarstaan.

tibet yamdrok jordiYamdrok is een enorm hooggelegen meer (4.488 meter) en is één van de vier heilige meren van Tibet. Het heeft de vorm van een schorpioen. Uiteraard ontbreken op deze pas de gebedsvlaggen niet en kun je er zelf ook een paar ophangen. Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ‘wild west’ dorpen die je onderweg passeert en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5.045 meter. Je ziet er de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van 7000 meter hoogte.

Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3.950 meter). Je verblijft er in een kamer met eigen douche/toilet. Als je zin hebt loop dan nog even het stadje in en bekijk het klooster en het fort aan de buitenkant. De 250 meter hoogteverschil met Lhasa voel je meestal toch wel. Gyantse was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China.

tibet qyantseDag 13 – Gyantse – Shigatse (je slaapt op 3840 m.)

’s Morgens bezoek je het Pelkor Chode Klooster en de Kunbum Stupa. De Kunbum Stupa (= “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet.

In het fort, Gyantse Dzong, hielden de Engelsen onder aanvoering van de gevreesde Younghusband, honderden Tibetanen gevangen. Het is een stevige klim, maar boven gekomen is er een magnifiek uitzicht, wat de moeite meer dan waard maakt. Beneden zie je het dorp liggen.

De afdaling gaat snel en nadat je geluncht hebt en in het hotel je spullen gepakt, vertrek je ’s middags door de Nyangchu vallei naar Tibet’s tweede grootste stad, Shigatse.

tibet yakboterkaarsenDag 14 – Shigatse – Lhasa (je slaapt op 3600 m.)

Shigatse, met zo’n 40.000 inwoners, ligt op 3840 meter. Het is de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maytreia stelt de toekomstige boeddha voor.

Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids. Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend.

tibet zhongdianDag 15 – Lhasa – Zhongdian (je slaapt op 3200 m.)

Vandaag word je opgehaald bij je hotel in het oude centrum en rijd je in 1,5 uur terug naar de luchthaven, waarvandaan je in zo’n anderhalf uur naar de Chinese stad Zhongdian vliegt, ook bekend als Shangri-La (Chinese publiciteitsstunt). Je wordt afgezet bij een hotel in Tibetaanse stijl dat zich bevindt naast het driehonderd jaar oude Tibetaanse Ganden Sumtseling Gompa klooster.

Zowel het klooster als het hotel liggen wat buiten de stad in prachtige natuur. Het klooster is het belangrijkste Tibetaanse complex in Zuidwest China. Vanuit je hotel loop je er op eigen gelegenheid naar binnen en daarna kun je de stad in om wat te eten. Let op: vrouwen mogen de tempels niet van binnen betreden.

tibet lampionnen lijiangDag 16 – Zhongdian – Lijiang (je slaapt op 2400 m.)

Bij aankomst in Lijiang word je naar het oude centrum gebracht, ‘old town’ of ‘Dayan’ genaamd. Het staat op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco en is autovrij. De Ancient Town Protection Fee is al door ons betaald. Houd het kaartje dat je krijgt de komende dagen op zak. Je hebt het nodig als je het oude centrum weer inloopt.

Je slaapt in een gezellig courtyard hotel, een typisch Chinees gebouw zoals de lokale bevolking ook woont. Aangezien het oude centrum steeds drukker wordt, kiezen we ervoor om net buiten de oude stad te slapen. Je stapt vanuit je hotel in tien minuten het oude centrum in. Vraag bij je hotel een kaart van het centrum. Overal zijn (souvenir-)winkeltjes, cafés en restaurants. Voor Chinese toeristen is Lijiang een van de belangrijkste trekpleisters. Belangrijke tip: Loop wat verder uit het centrum van de oude stad, dan vind je nog wat rustige steegjes en ervaar je hoe het leven van de Naxi minderheid eruit ziet. In de oude stad woont deze vriendelijke bevolkingsgroep.

china tibet black dragon lakeDag 17 – Lijiang, verblijf

Deze morgen maak je een fietstocht in de omgeving van Lijiang. Samen met een gids en maximaal 8 personen, rijd je Lijiang uit en fiets je tussen de akkers met op de achtergrond de witte bergtoppen van Jade Dragon Snow Mountain met een hoogte van 5.500 meter. Je fietst door het landschap en bezoekt een traditioneel Naxi dorp, Baisha. Hier parkeer je je fiets en wandel je door de straten.

Aan het begin van de middag ben je terug in Lijiang en kun je je wat opfrissen bij je hotel. Wij vonden het leuk om ’s middags door het oude centrum te lopen. Je staat versteld van het contrast met nieuw Lijiang, waar billboards, verkeer en stoplichten het straatbeeld bepalen. Vanaf het ‘waterwielplein’, wat de ingang van Old Town markeert, loop je in twintig minuten naar de ingang van Black Dragon Pool Park.

china tibet chengdu foodDag 18 – Lijiang – Chengdu

Vandaag neem je zelf een taxi naar de luchthaven voor een paar euro, vanwaar je doorreist naar Chengdu. Van de grote, goed georganiseerde luchthaven van Chengdu regelen we je transfer naar je hotel in het centrum, op loopafstand van de hier bijzonder actieve backpacker-guesthouses.

Voordeel is dat je accommodatie beter is als een guesthouse (je overnacht in een comfortabel middenklasse hotel in kamers met douche, toilet, telefoon, koelkastje en airco) Toch kun je profiteren van de know how van de goed Engels sprekende staf van de guesthouses die voor hun gasten allerlei betaalbare activiteiten en excursies organiseren. Ons inziens is dit het beste van twee werelden.

china tibet panda chengduDag 19 – Chengdu, bezoek Panda Breeding Centre

Wie aan Chengdu denkt, denkt vaak meteen aan de panda’s! En terecht. Deze aandoenlijke dieren staan symbool voor China. We plannen dan ook graag een bezoek aan het Panda Research Centre voor je in. Dit doen we in de ochtend want de favoriete bezigheid van panda’s is slapen. Dat doen ze dan ook het grootste gedeelte van de dag. Maar juist in de ochtend zijn ze lekker actief waardoor je voldoende tijd hebt om ze te zien rennen, knuffelen en stoeien. Misschien maak je wel een lucky shot en zie je ze ongegeneerd tegen een bamboe-stok aanschurken. Aan het begin van de middag ben je weer terug in je hotel en kun je zelf op pad gaan.

China heeft volgens veel reizigers de beste theehuizen van de wereld en Chengdu de beste theehuizen van China. Probeer verschillende smaken in een houten theehuis met sierlijke potten en proef of je het hier mee eens bent.

Dinertip: probeer ’s avonds the traditionele ‘hotpot’.

china tibet airportDag 20 – Chengdu – Amsterdam

Vandaag neem je een taxi naar de luchthaven en vertrek je van Chengdu met KLM rechtstreeks terug naar Amsterdam. Je komt deze zelfde dag nog aan op Schiphol en denk aan alle indrukken die je van de rondreis China en Tibet zijn bijgebleven.

 

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen profiteer je daarmee van voordeliger tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen