rondreis tibet nieuwsgierige monniken

Naar het dak van de wereld…

Individuele rondreis Tibet

Naar het dak van de wereld…
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Chengdu – Lhasa – Gyantse – Sakya – Rombuk – uitzichtpunt Mount Everest – Shigatse – Chengdu
Reisduur: 14 dagen / 13 nachten
Reissom: €3095,- p.p. bij 2 personen
Aanvang: dagelijks

Deze tweeweekse individuele Tibet rondreis brengt je omhoog, naar een wereld waar vredige monniken leven in een woest landschap. Het eigenzinnige midden van de Himalaya, 't dak van de wereld.

Je start in de Chinese stad Chengdu. Dan vlieg je naar Lhasa, het hart van Tibet, waar je Tibet reis officieel begint. Enerzijds word je betoverd door alles om je heen; de geur van brandende wierook, het gemurmel van toegewijde monniken en de eindeloze gebedsrondes van pelgrims. Maar je hoort ook over de controversiële gevoeligheden in dit land. Het verlaten paleis van de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama, torent trots boven de stad uit.

Per auto met chauffeur en gids, reis je vervolgens langs azuurblauwe meren, verlaten kloosters, en stapels gebedsvlaggetjes die hoge passen markeren. Tussen de eeuwig aanwezige witte bergtoppen doemt de Mount Everest op. Je komt tijdens deze rondreis heel dichtbij; tot aan het uitzichtpunt bij Rombuk. De kou is al snel vergeten, wanneer je 's avonds opwarmt bij het knapperende haardvuur en een dekentje extra om je heen slaat.

Overnachten: 13 nachten, waarvan een aantal in comfortabele, karakteristieke hotels en eenvoudige guesthouses
Excursies: bezoek Panda Research Centre in Chengdu, dagexcursie met gids naar Lhasa
Transport: retourvlucht Chengdu - Lhasa, alle transfers bij aankomst en alle transfers tussen steden en plaatsen als omschreven in de tekst
Maaltijden: geen
Overig: permits
 • internationale vlucht

 • luchthaven belastingen

 • entrees

 • maaltijden

 • fooien

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Dag 1 – Amsterdam – Chengdu

500 meter hoogte

Je reis begint met een vlucht naar de Chinese stad Chengdu in het westen. Je vertrekt ’s avonds en omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende morgen aan in China.

Dag 2 Individuele rondreis Tibet – Chengdu, aankomst

Ons gezellige courtyard hotel in Chengdu ligt in het centrum van de stad, in de buurt van meerdere stadsparken. Het hotel is gebouwd in de Chinese stijl en kent een binnenplaats. De gebouwen in de straat zijn gebouwd in de stijl van de Ming en Qing dynastie. Ga een hapje eten in de straatjes rondom het hotel of in een van de theehuizen in People’s Park in de stad. Je kijkt je ogen uit, er zijn namelijk ook veel Chinese toeristen en het is leuk om te zien waar ze allemaal foto’s van maken!

 

panda cheDag 3 – Chengdu, bezoek Panda Breeding Centre

Wie aan Chengdu denkt, denkt vaak meteen aan de panda’s! En terecht. Deze aandoenlijke dieren staan symbool voor China. We plannen dan ook graag een bezoek voor je in, aan het Panda Research Centre. Dit doen we in de ochtend want de favoriete bezigheid van panda’s is slapen. Dat doen ze dan ook het grootste gedeelte van de dag. Maar juist in de ochtend zijn ze lekker actief waardoor je voldoende tijd hebt om ze te zien rennen, knuffelen en stoeien. Misschien maak je wel een lucky shot en zie je ze ongegeneerd op een bamboe-stok opschransen. Aan het begin van de middag ben je weer terug in je hotel en kun je zelf op pad gaan.

Dinertip: probeer ’s avonds the traditionele ‘hotpot’.

Vlucht LhasaDag 4 – Chengdu – Lhasa

3600 meter hoogte

Deze morgen regelen we een transfer naar het vliegveld en vlieg je in twee uur naar de machtige stad Lhasa. De vlucht is een attractie op zich: onder je glijden de Himalayatoppen voorbij. Op het vliegveld word je opgewacht en naar Lhasa-stad gebracht, ca. 2 uur rijden. Onderweg stop je even bij de in een rots uitgehakte Nie Tang Boeddha; een traditie die als het ware het begin van je bezoek aan Tibet markeert.

Aangekomen in je hotel is het tijd om uit te rusten en te acclimatiseren. Je verblijft in het centrum, op loopafstand van de bezienswaardigheden. Kijk wat rond in de omgeving van je hotel, strijk neer tussen de monniken in een restaurantje en drink.. drink veel en drink water; zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte-verschijnselen verminderen. Het hoogteverschil van 500 meter naar 3600 meter zul je namelijk zéker merken.

Dag 5 – Lhasa, verblijf

Vandaag plannen we niets in. Het is echt belangrijk dat je rustig aan doet, vaak slaap je de eerste nacht onrustig en heb je toch wat last van hoofdpijn of ben je moe. Beklim deze dag dan ook nog niet het Potala paleis maar bezichtig de wijk rondom het heiligste der Boeddhistische heiligdommen: de Jokhang Tempel. De tempel die je morgen met gids bezoekt, is het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Het is een bizar gezicht ze langs de desolate wegen van Tibet meter voor meter te zien afleggen. Het stratenblok rond de Jokhang heet de Barkhor. Aangekomen in Lhasa lopen de pelgrims eindeloze rondes op de Barkhor. Praktisch zijn ze wel: dit heilige circuit is tegelijk een bazaar zodat de Tibetanen tijdens het bidden inkopen kunnen doen.

lhasaDag 6 – Individuele rondreis Tibet – Lhasa, verblijf

’s Middags ga je dan naar Drepung of naar Sera Monastery. Deze kloosters zijn scholen voor Tibetaanse monniken in wording en ze liggen net buiten Lhasa. Bij het Sera klooster leeft nog de ‘afternoon debating session’ traditie, waarbij monniken van het filosofie-college met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis die je nergens anders ter wereld ziet. De leerling monniken debatteren om 15:30 uur in de tuin. Als je pas ’s middags het Potala in mag, ga je ’s morgens naar Drepung Monastery. Aan het eind van de dag word je in Lhasa afgezet bij je hotel en neem je afscheid van chauffeur en gids.

 

Dag 7  -Individuele rondreis Tibet – Lhasa, Potala Paleis & Jokhang

Vandaag word je opgehaald door een auto met chauffeur en Engelssprekende gids. Sinds een tijdje is een reservering nodig om het Potala paleis te bezoeken, je kunt er niet zomaar meer in. Onze agent heeft de entreebewijzen al opgehaald waarop staat hoe laat je naar binnen mag. Hier hangt de dagindeling van af.

We proberen te regelen dat je ’s morgens de Jokhang tempel en het Potala paleis bezoekt. Bij het naar binnen gaan moet je altijd nog de entree betalen. Het Potala stamt uit 1600 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft door de annexatie van Tibet door China (China erkent hem niet als leider), is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk en je hebt zo’n twee uur nodig om een beeld te krijgen en een aantal van de kamers, tempels en kapellen te bekijken.

 

Dag 8 – Lhasa – Gyantse

Je slaapt op 3980 m.

Vandaag vertrek je uit Lhasa voor de trip van je leven. Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van 260 km, het eerste deel over een goede weg. De geasfalteerde weg verandert daarna in een pad van steentjes. Onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Op de pas (4795 meter – 82 km buiten Lhasa) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer). Dit enorm hooggelegen meer (4488 meter) is één van de vier heilige meren van Tibet en heeft de vorm van een schorpioen.

Gebedsvlaggen Tibet

 

Uiteraard ontbreken op deze pas de gebedsvlaggen niet en kun je er zelf ook een paar ophangen. Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ‘wild west’ dorpen die je onderweg passeert en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5045 meter. Je ziet er de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van ca. 7000 meter hoogte. Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3950 meter). Gyantse was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China.
Je verblijft er in een kamer met eigen douche en toilet. Het hotelletje ligt aan de hoofdstraat, als je zin hebt loop dan nog even het stadje in en bekijk het klooster en het fort aan de buitenkant. De 250 meter hoogteverschil met Lhasa voel je meestal toch wel.

Dag 9 – Gyantse – Shegar

Je slaapt op 4000 m.

Vanochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa (entree 45Y). Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht. Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Onderweg is eigenlijk steeds minder te zien van de Chinese invloed op Tibet. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Hier en daar zie je een herder met zijn yaks, die op de hellingen staan te grazen. Vanaf hier zijn de hotels ook niet meer dan ´basic’.

tibet bewoners

 

Maar de Tibetaanse gastvrijheid vergoedt veel. De mensen zijn vriendelijk en welwillend om voor jouw mooiste vakantiefoto te poseren. Na de overnachting in Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld. Het Rombuk Guesthouse ligt ernaast en hier breng je de nacht door in een zeer eenvoudige kamer, zonder wc of douche. Verwacht dus geen luxe, wel een hoop gezelligheid als je ’s avonds in het restaurantje je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur.

Hiken naar EverestDag 10 – Hike naar uitkijkpunt Everest – Shigatse

Je slaapt op 3840 m.

Zet je schrap, dit wordt wellicht een zware – maar onvergetelijke ochtend van je individuele rondreis Tibet. Vandaag breng je een bezoek aan het uitkijkpunt op Mount Everest (5200 meter hoog). De Mount Everest – Qomolangma genaamd in het Tibetaans, is met 8852 meter de hoogste berg ter wereld. In het basiskamp verzamelen zich al jaren in het goede seizoen (juli – september) de durfals van de wereld, voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen zal je bewondering voor de echte klimmers tot Everest hoogte doen stijgen. Als je niet wil of kan lopen pak je gewoon een paard en wagen, geen probleem.

’s Middags ga je weer terug naar de bewoonde wereld. Via Shegar rijd je naar de op een na grootste stad van Tibet: Shigatse, waar je rond een uur of 17.00 aankomt. Vanavond slaap je weer in een driesterrenhotel met douche, toilet en weer alle ‘mod-cons”.

tibet klooster

Tashilhunpo Monastery

Dag 11 – Shigatse – Nam Tso

Je slaapt op 4730 m.

Met zo’n 40.000 inwoners, is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maytreia stelt de toekomstige boeddha voor.

Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids (entree 55Y). Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend.

Individuele rondreis Tibet nam tso nonnenDag 12 – Nam Tso – Lhasa

Je slaapt op 3600 m.

De zonsopgang over Nam Tso is een magisch moment, mis hem niet. Bezoek verder het vogelreservaat dat niet ver van het dorp Nam Tso ligt. Zo nu en dan worden in grote getale kraanvogels gesignaleerd. Dichtbij het reservaat liggen de Tashidor; oude meditatiegrotten die in het verleden door Lama’s zijn gebruikt. De grotten worden nog steeds door kluizenaars bewoond.

Vroeg in de middag begint de terugreis naar Lhasa. Je bezoekt onderweg nog het Shar Nunnery, de nonnen met kaalgeschoren hoofden zijn niet gewend aan toeristen, dit bezoek zit niet in standaard pakketjes. Juist daarom is de sfeer hier heel anders dan bij andere kloosters die je gezien hebt. Beelden en foto’s van de Dalai Lama zijn sinds de bezetting door China verboden. Mocht je ‘toevallig’ een foto, poster of afbeelding van hem bij je hebben en er afstand van willen doen, dan wordt dat hier enórm gewaardeerd. In Lhasa slaap je weer in hetzelfde hotel als aan het begin van je reis.

Dag 13 – Lhasa – Chengdu

Vandaag brengen we je terug naar de luchthaven van Lhasa, waarvandaan je weer terugvliegt naar Chengdu. Bij aankomst staat de transfer weer te wachten en brengt je naar hetzelfde hotel waar je ook je individuele rondreis Tibet bent gestart.

Dag 14 – Chengdu – Amsterdam

Deze morgen kun je nog rustig aan doen, ontbijten in het hotel en je tas inpakken. Je vliegt terug naar Amsterdam.

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen profiteer je daarmee van voordeliger tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen