rondreis Tibet - vrouw gebedsmolen

Reizigers over ons

Op deze pagina plaatsen we korte reisfragmenten van reizigers die met ons naar Tibet zijn weggeweest. Het Tibet hoe onze reizigers het ervaren hebben. We hopen dat onderstaande reacties je helpen bij het samenstellen van je reis en route. Besef wel: elke reis is anders en uniek! Heb je ook een reisverslag gemaakt of een eigen blog bijgehouden en wil je je ervaringen delen? Alles is van harte welkom op ons e-mailadres: info@tibetonline.nl. Je foto’s stellen we ook erg op prijs en kunnen we gebruiken voor onze website.

Tashi Delek: Welkom in Lhasa!

Reisverslag Tibet van Irma van Loo uit België

Lhasa

Lhasa is niet onder woorden te brengen.. We kunnen een heleboel beschrijven, maar het is eigenlijk onbeschrijflijk en je moet het zelf ervaren!! Het blijkt de tijd voor de binnenlandse bedevaart te zijn. Dat betekent allerlei verschillende soorten mensen op straat in verschillende klederdrachten uit alle hoeken van het land. De straten zijn bezaaid met kraampjes waarin van alles en nog wat kunt kopen voor een spotprijs. Vooral de van alles en nog wat bestaat uit dingen die we niet eens kennen. Vleessnoepjes, Yakboter, vlees gewoon op de tafel in de zon met het haar van de Yak er nog op. Op de ochtend van de dinsdag deden we het gordijn van onze hotelkamer open en zagen we onze eerste sneeuw van deze winter!! Dit was ook de eerste sneeuw in Lhasa! Voor ons gaf het wel weer een extra dimensie aan ons verblijf in Lhasa. Gelukkig hadden we net een heerlijke winterjas gekocht!!

Reisverslag Tibet van Dennis Rijnbeek

Lhasa

Het paleis zelf bestaat uit 999 kamers in het witte en rode en gele gedeelte. Het rode gedeelte is volgestopt met Boeddha’s en ruimtes waar de Dalai Lama huisde. Allemaal offerplaatsen. De geur van yakboter die wordt gebrand bij wijze van olie en wierook. We hebben de geur er herkend en raken hem niet meer kwijt zolang we in Tibet verblijven. In de ‘butter tea’ in de restaurants, in winkels, op straat overal. Het blijft echter overweldigend, ook al omdat het nu helemaal leegstaat en het alleen maar een werelderfgoed is.

tibet over wereld

Onderweg naar Samye een tussenstop in het zand

Over het dak van de wereld

Reisverslag Tibet van Leo Leichtenberg

Lhasa – Samye – Gyantse – Shigatse – Lhasa

Er is natuurlijk veel te veel gezien en meegemaakt om te beschrijven. Onderweg talloze dorpjes en we waren vooral verrast dat de boeren nog volop op het land aan het werk waren. Yak’s die ploegen voorttrekken, dames die met harken het sorghum o.i.d. op gooide om het kaf van het sorghum te scheiden. Kortom terug in de tijd. Onderweg zijn we ook een pas overgestoken. Op 5050 meter kijk je dan uit over de besneeuwde 7000+ meter hoge bergen. Helemaal top. Ook op deze hoogte ligt een meer. Werkelijk prachtig. In een hoek zit een monnik te zingen uit de heilige geschiften terwijl hij zichzelf begeleid op een trommel. De drum voel je door je lichaam trekken…. mooi toch.

Overland naar Everest

tibet everest

Marga en Rob bij de Mount Everest

Reisverslag Tibet van Marga en Rob

Lhasa – Gyantse – Sakya – Rombuk – Everest Base Camp – Shigatse – Lhasa

Vanuit Gyantse zijn we doorgereden naar Sakya. In het plaatsje zelf hebben we rustig rondgelopen wat gepraat met de lokale jeugd. De school kinderen hadden voor Tibetaanse begrippen een aardig Engels vocabulaire. We hebben dus een uur lang van 300 verschillende kinderen de vragen ‘how are you doning’ en ‘hello, wasyouneem’ beantwoord, hartstikke leuk.

Toen we na een korte nachtrust om 08:30 wakker werden bleek het 1 van de helderste dagen van het jaar te zijn. Onze gids heeft wel 100 keer gezegd hoe ‘lucky’ we waren aangezien de meeste mensen die naar Basecamp komen de top nooit te zien krijgen. Er was niet 1 wolk aan de lucht!!!! Bovenaan Basecamp 1 hebben we vervolgens een uur lang (we moesten voor het donker de valei uit zijn) in de zon naar de hoogste punt van de aarde liggen staren. Van het uitzicht op Mount Everest van zo dichtbij wordt je echt stil. Je zit al op 5200 meter hoogte en dan steekt er nog zo’n enorme berg van 3600 meter boven je uit, echt waanzinnig. We konden ons ook moeilijk zetten deze adembenemende (letterlijk ern figuurlijk) plek weer te verlaten.

tibet onderweg nepal

Patrick en Evelyne per jeep onderweg naar Nepal

Dwars door de Himalaya naar Nepal

Reisverslag Tibet van Patrick Lambrechts en Evelyne Schuivens

Lhasa – Gyantse – Shigatse – Sakya – Rombuk – Lao Tingri – Zhang Mu Kodari

De vorige keer verlieten wij jullie vanuit Lhasa en zoals gezegd zijn wij inmiddels op weg naar Nepal. De eerste twee stops waren fantastisch. De rit onderweg is prachtig met schitterrende landschappen en precies dat waarvoor wij kwamen. Voordeel is ook dat de chauffeur ongeveer 60km per uur rijdt en je dus alle tijd hebt om ook het plattelandsleven in je op te nemen. Werkelijk waar wij hebben al veel gezien maar leven op deze hoogte is echt heel indrukwekkend. Tot slot nog iets over onze gids. Wat is hij goed en leuk. Wij zagen er eerlijk gezegd als vrijgevochten ‘backpackers’ wel een beetje tegen op om 10 dagen met iemand door een land te trekken. Nou hij voegt ontzettend veel toe en zonder hem was de beleving heel anders, echt helemaal top. Inmiddels hebben wij het droge Tibet verlaten voor een groen, vochtig en warm (lees 34 graden) Nepal. Het oversteken van de grens was weer een ongekend spektakel. Wij hebben de Chinezen officieel voor gek verklaard. Alle tassen checken op boeken om te kijken of er niets vreemds instaat over Tibet of Taiwan.

De uitgestrektheid, de nomaden, het straatbeeld en bovenal het fantastische weer hebben een diepe onvergetelijke indruk op ons gemaakt. Misschien wel onze mooiste tocht tot nu toe is dan ook niet in woorden te beschrijven.

Algemeen Tibet

Reisverslag Tibet van Leo Leichtenberg

Alleen de vlucht hierheen was al magisch… op 6 km hoogte hing een laag bewolking, waarboven je op een gegeven moment een hele bergkam BOVENUIT zag komen… en niet een klein stukje! Hier zit o.a. de Mount Everest of Qomolonga zoals ze hem hier noemen, bij. Werkelijk schitterend! Verder is het hier heel raar om te zien, net alsof je op de maan land. Allereerst is het 25 graden en er groeien wel wat bomen, maar verder bijna niets! Waar geen sneeuw ligt (pas boven 4500 m) ligt alleen maar rots, zand en stof. In dit land ontspringen de drie grote rivieren van Azie: de Yangtze, de Mekong en de Ganges. Twee van de drie zijn we al overheen gereden… ook zo’n raar idee.

Reisverslag Tibet van Marga en Rob

Eenmaal aangekomen zijn we vooral onder de indruk van de hoogte, dat wil zeggen onze longen. Zelf zijn we vooral geraakt door de prachtige mensen die we hier overal zien lopen. We zijn echt in een totaal andere cultuur terecht gekomen dan in ‘China’.

 

Stel zelf je eigen reis samen met onze Tibet bouwstenen
of
kies een complete Tibet rondreis